Politik

Ny bog: Regerings-jurister manipulerer Folketinget

Flere centrale jurister fra Udenrigsministeriet, Justits-ministeriet, Skatteministeriet og Beskæftigelsesministeriet står nu anonymt frem i en ny bog og fortæller, hvordan de med åbne øjne har måttet levere juridiske vurderinger med én konklusion til skiftende regeringer og den modsatte konklusion til Folketinget og offentligheden, skriver Berlingske.

Særligt i håndteringen af EU-retten er de juridiske vurderinger og notaterne ofte tilpasset ministrenes politiske overbevisning, fremgår det ifølge Berlingske af bogen "Mørkelygten" skrevet af Cavlingpris-vinder og journalist Jesper Tynell.

- Det største problem er, at vi nu kan se, hvordan embedsmænds juridiske vurderinger bliver politisk manipulerede, for at de kan stemme overens med en minister eller en regerings dagsorden og dermed føre Folketinget bag lyset, siger Jens Elo Rytter, professor ved Juridisk Fakultet på Københavns Universitet, til Berlingske.

- Det her underminerer i den grad tilliden til systemet. Folketinget træffer beslutninger på et falsk grundlag, Når Folketinget ikke får fyldestgørende oplysninger - og det kan vi jo se, at juristerne bekræfter - så er jeg enig i, det er manipulation og meget alvorligt, siger Birgitte Poulsen, lektor på Roskilde Universitet, til Berlingske.