Politik

Ny gruppeformand i S: Leif Lahn er et "kompromis"

Det bliver Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, den 47-årige Leif Lahn Jensen, der overtager Henrik Dam Kristensens rolle som gruppeformand for Socialdemokraterne efter ministerrokaden i sidste uge.

Det erfarer TV 2.

- I og med at Henrik Dam Kristensen er blevet minister, er hans post som gruppeformand blevet ledig. Vi hører, at man på topniveau hos Socialdemokraterne er blevet enige om, at det bliver Leif Lahn, der bliver ny gruppeformand. Det skal endeligt godkendes på det førstkommende gruppemøde efter sommerferien, men altså på topniveau er man enige om, at det skal være Leif Lahn, siger TV 2's politiske journalist Thomas Funding.

Ifølge Thomas Funding er Leif Lahn ikke førstevalget til posten som gruppeformand. Der var nemlig i særlig grad to andre personer i spil: De tidligere ministre Morten Bødskov og Mette Gjerskov:

- To politikere med meget erfaring, men det vi hører er, at det også er to personer, der internt hos Socialdemokraterne deler vandene. Der har været så meget modstand mod Mette Gjerskov og Morten Bødskov, at ingen at dem så ud til at kunne blive valgt – i hvert fald ikke uden modkandidat. Derfor er Leif Lahn gået hen og blevet noget, der minder om en kompromiskandidat - en som alle kan leve med.

Har han pondus og autoritet nok i en valgkamp?

Spørgsmålet er imidlertid, om person, som alle kan leve med, også formår at slå igennem i jobbet som gruppeformand.

- Jeg har talt med socialdemokrater her til aften, som er lidt afventende og gerne lige vil se det ske først. En gruppeformand skal nemlig også kunne sætte folk på plads, når de træder ud over gruppedisciplinen, siger Thomas Funding.

Han fortsætter:

- Han er bredt set hos Socialdemokraterne vellidt, men spørgsmålet er, om han har pondus og autoritet. Nu går man ind i en valgkamp, hvor nogle gruppemedlemmer måske vil være fristet til at gå ud at mene noget, som ikke ligger på linje med partiet - og det bliver en stor opgave for gruppeformanden at holde partidisciplinen. Det bliver spændende at se, om Leif Lahn er i stand til det.

Leif Lahn Jensen er - ligesom Henrik Dam Kristensen - medlem af den socialdemokratiske kaffeklub morgenmadsklubben. Han har siden 2007 været medlem af Folketinget.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) måtte i sidste uge foretage endnu en ministerrokade, da Karen Hækkerup skal være ny direktør for Fødevare og Landbrug. Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) har overtaget posten som justitsminister efter Karen Hækkerup, mens den daværende gruppeformand Henrik Dam Kristensen har overtaget beskæftigelsesministeriet efter Mette Frederiksen.

Dermed manglede Socialdemokraterne at udnævne deres nye gruppeformand, som altså nu ifølge TV 2's oplysninger bliver Leif Lahn. Valget skal godkendes på partiets gruppemøde efter efterårsferien.