Ministerrokade: 'Mette Frederiksen er et overraskende valg'

- Det er et overraskende træk.

Sådan lyder det fra TV 2's politiske redaktør Anders Langballe, efter TV 2 erfarer, at beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) bliver ny justitsminister efter Karen Hækkerup, der fredag offentliggjorde, at hun siger farvel til dansk politik for at blive direktør i Landbrug og Fødevarer.

Samtidig bliver gruppeformand Henrik Dam Kristensen (S) ny beskæftigelsesminister. 

Det er dog valget af Mette Frederiksen som ny justitsminister, der er mest overraskende, forklarer Anders Langballe til TV 2 News. For hvor Karen Hækkerup var kendt som en 'hardliner' på udlændingeområdet, kan det samme ikke siges om Mette Frederiksen.

- Mette Frederiksen bliver den nye frontkæmper på det her altafgørende politikområde, og alt tyder på, at udlændingedebatten igen bliver afgørende for den kommende valgkamp. Det er et område, der kræver en stærk kvinde og en stor råstyrke, så derfor er hun lidt et overraskende valg, for hun er ikke en hardliner på dette område, siger Anders Langballe og fortsætter:

- Men hun er nok det stærkeste kort, regeringen havde på dette område, som bliver noget af det aller mest afgørende for den kommende valgkamp.

Dermed er statsminister Helle Thorning-Schmidts ottende ministerrokade en realitet. Den nye, lille stoledans blandt ministrene betyder samtidig også, at der bliver rykket rundt på magten længere nede i det socialdemokratiske parti, fortæller Anders Langballe.

- Der bliver rykket rundt på noget nu her. Mange i regeringen vil sige, at Karen Hækkerup er et stort tab. Hun bliver skiftet ud med en stærk politiker, der dog ikke tidligere har haft den samme 'hardliner'-linje. Så nu skal vi se, om hun har den samme styrke som Karen.

Samtidig understreger Anders Langballe, at det er ikke godt for Helle Thorning-Schmidt, at hun nu har været igennem endnu en ministerrokade.

- Det er noget skidt. Thorning stod for ikke længe siden og sagde, at det forhåbentligt blev den sidste rokade. Det er klart, at når en så central spiller som Karen Hækkerup forsvinder så tæt på et valg, selvom hun understreger, at det ikke er på grund af forventning om et valgnederlag, så kan man ikke undgå at se det som om, at hun springer fra skuden, siger han.

Ministerrokaden forventes at blive gennemført senere fredag.

TV 2 NEWS følger dagens ministerrokade tæt. Se TV 2 NEWS ved at klikke her

Historien kort: Ny ministerrokade

Fredag erfarede TV 2, at Karen Hækkerup (S) går af som justitsminister.

Hækkerup skal være direktør for Landbrug og Fødevarer.

Det er et endegyldigt farvel til politik, siger hun.  Et tab for Thorning, lyder vurderingen.

Nuværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen bliver ny justitsminister. Et overraskende valg, siger TV 2’s politiske redaktør.

Henrik Dam Kristensen er ny beskæftigelsesminister.

Statsministeren præsenterer de nye ministre pĂĄ Amalienborg kl. 10.15.

Dette er Helle Thorning-Schmidts 8. rokade.