Politik

Lussing til Løkke: Vælgerne vil hellere have Gade

For første gang siden formandsopgøret tilbage i juni mødes formand Lars Løkke Rasmussen og næstformand Kristian Jensen i dag med Venstres samlede bagland. Det sker til partiets landsmøde i Herning.

Samtidig viser en Megafon-måling, at Lars Løkke Rasmussen langt fra er den foretrukne formand for Venstre. Knap 40 procent svarer, at den tidligere forsvarsminister Søren Gade er det bedste bud på en formand. Dermed har han dobbelt så stor opbakning som Lars Løkke.

Næstformand kommer sidst

Megafon har spurgt godt 1000 repræsentativt udvalgte danskere, hvem der ville kunne give Venstre det bedste resultat ved næste folketingsvalg som formand for partiet.Her fører Søren Gade klart - 39 procent af de adspurgte peger på Gade, som netop er stoppet som formand for Landbrug og Fødevarer.

Langt mindre opbakning har Lars Løkke Rasmussen - faktisk er det knap halvt så mange - 18 procent - der peger på den nuværende Venstre-formand. Sidst kommer partiets næstformand Kristian Jensen. 14 procent mener, at han vil være den bedste til at sikre partiet et godt valg.

Megafonmåling om den foretrukne Venstre-kandidat

Gade får opbakning af V-vælgere

Også blandt Venstres egne vælgere er der stor opbakning til Søren Gade. Dog mener flest, at Lars Løkke Rasmussen er den bedste kandidat. Det svarer 39 procent, mens 36 procent peger på Søren Gade. Igen kommer næstformanden ind på en sidsteplads - kun 1 ud af 12 - eller 8 procent - peger på Kristian Jensen.

Men det kommer ikke umiddelbart til at betyde noget på Venstres Landsmøde i dag. Det siger Hans Engell, politisk kommentator til TV 2 News.

- Der er næppe nogen tvivl om, at Lars Løkke bliver genvalgt som Venstres formand, siger han og understreger, at der ikke er noget kampvalg i sigte, så kort tid før et Folketingsvalg.

Mærkeligt Gade fortsat er populær

- Det mest spændende ved denne måling er, at Kristian Jensen ikke har meget at læne sig op af. For selvom han er næstformand og Lars Løkke fik en tagsten i hovedet, så bliver han ikke båret ind på skjolde, kan man se af målingen. Der står Søren Gade stærkere. Det er mærkeligt nok, siger Hans Engell.

Han undrer sig over, at den tidligere forsvarsminister fortsat er så populær.

- Han skyndte sig ud af Christiansborg, var direktør for Landbrug og Fødevarer og er f.eks. aldrig blevet prøvet i den økonomiske politik og de store og tunge områder. Men han har åbenbart en karisma, som gør at både Venstres vælgere og vælgerne generelt bakker ham op.

Turde ikke gå efter magten

Kristian Jensen kom heller ikke for heldigt ud af formandsopgøret i juni måned, der som bekendt endte med at Lars Løkke Rasmussen fortsatte på formandsposten på trods af stor utilfredshed med hans bilagssager.

- Alt pegede i retning af Kristian Jensen var klar til at tage opgøret og at han ville have størst opbakning. Men Løkke spillede Søren Gade på bordet, hvis han selv gik. Men Søren Gade er sådan en, så vil han gerne og så vil han ikke. Tilbage står, at Kristian Jensen havde folk, der ville bakke ham op - også i Folketingsgruppen, men da Kristian Jensen ikke turde køre linen ud og gå efter magten, så er det klart, at der var nogen, der følte sig til grin og følte sig ofret i denne sag, siger Engell. 

Han mener, hele forløbet har svækket Kristian Jensen.

- Derfor er han ikke den næstformand, der lige står og ånder formanden i nakken. For når det kom til stykket, turde han ikke gå efter magten. Nu har han fundet en fordeling med Løkke. Men sandheden er jo, at Løkke kører tingene som han hele tiden har gjort. Han er lederen og han tegner partiet.

Kampvalg forude

I mellemtiden har Løkke endnu ikke udtalt, at Kristian Jensen bliver den næste formand for Venstre. Og hvis Thorning vinder det næste Folketingsvalg, spår Hans Engell, at Løkke går af som formand. Herefter vil Kristian Jensen kandidere til formandsposten. Men samtidig melder spørgsmålet sig - om andre vil byde ind på posten.

- Det kan man sagtens regne med, at der bliver. Og så får man et kampvalg, siger Engell.

Her kan Søren Gade igen komme i spil, ligesom Carl Holst fra Region Syddanmark.

Men indtil videre, understreger Engell, sidder Løkke tungt på formandsposten frem mod et Folketingsvalg.