Politik

TV: Her letter jagerflyene mod Irak

Otte F-16-fly er lettede 10.40 fra Flyvestation Skrydstrup med kurs mod en base i Kuwait, efter Folketinget vedtog indsatsen mod IS 09.30. Forsvarsministeren gav forsvaret tilladelse til at sende syv F-16-fly af sted med det samme.

- Jeg har givet grønt lys til forsvarschefen, så han kan sende vores F-16-fly i luften, og jeg forventer, at de i løbet af cirka en time er på vingerne, siger forsvarsminister Nicolai Wammen (S) kort tid efter at afstemningen i folketingssalen er overstået.

 Der sendes godt 140 personer sammen med de syv F-16-fly. Desuden sendes godt 20 stabspersoner til koalitionens hovedkvarter. Endelig sendes 120 personer af sted - blandt andet militære rådgivere - for at træne den irakiske hær og kurdiske pesh merga soldater.

TV 2 News var til stede med generalmajor MALC Nielsen fra Flyvevåbnet, da flyene lettede, som du kan se øverst i artiklen.

Selvom man vedtog, at syv fly skal hjælpe i kampen mod IS, så var det faktisk otte fly, der lettede, forklarede generalmajoren. 

- De samler sig to og to, og til sidst er hele pakken samlet, og så færgeflyver de sydover.

- Der er et ekstra fly med, og når vi går klar til at flyve ind i operationsområdet, tager den sidste hjem igen. Det er en spændende og intensiv opgave, og derfor har vi vores luftvåben, og vi er klar, siger generalmajor MALC Nielsen fra Flyvevåbnet TV 2 News.

Udsendelsen af kampflyene blev vedtaget med 94 stemmer mod ni, og blandt modstanderne finder man Enhedslisten, som har advaret regeringen mod at starte "en ny irakkrig".