Opråb til ny K-formand: Vi har brug for flere unge

Allerede inden den politiske leder for De Konservative, Søren Pape Poulsen, senere lørdag officielt bliver partiets nye formand på partiets landsråd, skal han tage stilling til ønsker om fornyelse.

Ifølge flere konservative er der nemlig i den grad behov for et generationsskifte i folketingsgruppen, der består af flere tidligere ministre og afgåede formænd, som Per Stig Møller, Lene Espersen og Lars Barfoed – sammenlagt har de otte mænd og kvinder i den konservative folketingsgruppe faktisk siddet 119 år tilsammen.

- Der er behov for friske folk i folketingsgruppen. Søren Pape er en mand af folket, og det er rigtig sundt. Vi har behov for, at der kommer folk med erfaring ind fra den anden side af Christiansborg mure – fra eksempelvis erhvervslivet. Der trænger i hvert fald til at blive luftet ud, siger den tidligere landsformand for Konservativ Ungdom og folketingskandidat, Rune Kristensen, til Berlingske.

Han bliver bakket op af den konservative borgmester i Køge, Flemming Christensen:

- Den trup, vi får ind efter valget, skal afspejle, at generationsskiftet slår helt igennem, og så bliver det op til dette unge hold at sætte sig forrest i toget og komme derudaf. Man kan lige så godt sige det, som det er: Der skal fornyelse til, siger Køges borgmester, Flemming Christensen.

Et generationsskifte i et parti, der ifølge de seneste meningsmålinger kun står til at få 5,3 procent af stemmerne er dog noget af en øvelse – især fordi flere har de tidligere ministre og partiformænd har meddelt, at de genopstiller til det næste valg. Det gælder Brian Mikkelsen, Lars Barfoed og Lene Espersen.

Leder af Informations redaktion på Christiansborg, Casper Dall, fremhæver overfor TV 2, at De Konservative faktisk har en god talentmasse – blandt andet i form af Rasmus Jarlov – som partiet målrettet har forsøgt at udvikle.

- Men udfordringer bliver, at de gamle og erfarne jo allerede har en position, som de unge skal forsøge at komme ind at tage – og når partiet ikke står til fremgang, så bliver det svært for de unge at slå Lene Espersen og f.eks. Lars Barfoed, som har nogle gode sikre konservative kredse. Så det bliver en kæmpe udfordring for de unge.

Han siger samtidig, at De Konservative er det parti, der har flest afgåede partiformænd, som stadig sidder i folketingsgruppen.

Espersen: Smøg ærmerne op og kom i gang

Både Søren Pape Poulsen og Brian Mikkelsen peger på, at det slider på en folketingsgruppe kun at være otte medlemmer:

- Der er ingen tvivl om, at vi har den stærkeste folketingsgruppe af alle i forhold til erfaring og evne til at trænge igennem i pressen. Problemet er, at vi ikke er flere end otte i gruppen, siger Brian Mikkelsen til Berlingske.

TV 2’s politiske kommentator, Peter Lautrup-Larsen, er enig i den vurdering. Løsningen er først og fremmest, at De Konservative går frem til det næste valg.

- Det konservative problem er – som det er tilfældet med alle andre, der har en lille folketingsgruppe – at, det er de gode og erfarne, der sidder på de sikre kredse. Søren Pape Poulsen kan ikke selv dirigere rundt med folketingskandidaterne og finde ud af, hvilke kredse de skal have, siger han. 

Fra politisk ordfører Lene Espersen (K), lyder opfordringen til de unge: Smøg ærmerne op og kom i gang.

- I Det Konservative Folkeparti er vi sideordnet opstillet, så det er vælgerne, der suverænt bestemmer. Jeg må bare sige til dem, der gerne vil ind – det er vælgerne, der bestemmer. Dem, der får flest stemmer, er dem, der kommer ind i Folketinget. Derfor er det bare om at smøge ærmerne op og komme i gang, siger hun til TV 2.

K-gruppe har samlet erfaring på 119 år

  • 49-årige Lene Espersen – tidligere minister og formand i perioden 2008-11. Har været folketingspolitiker i 20 år
  • 57-årige Lars Barfoed – tidligere minister og formand i perioden 2011-14. Har været folketingspolitiker i 13 år
  • 72-årige Per Stig Møller – tidligere minister og formand i perioden 1997-98. Har været folketingspolitiker i 30 år. Genopstiller ikke
  • 48-årige Brian Mikkelsen- tidligere minister. Har været folketingspolitiker i 20 år
  • 48-årige Tom Behnke – har været folketingspolitiker i 13 år
  • 36-årige Charlotte Dyremose – har været folketingspolitiker i 13 år. Genopstiller ikke
  • 54-årige Mike Legarth – har været folketingspolitiker i 7 år
  • 34-årige Mai Mercado – har været folketingspolitiker i 3 år