Analyse: Søren Papes tale var levende og jordnær

At dømme efter klapsalverne fra de 1200 fremmødte til De Konservatives landsråd var den nyvalgte formand for partiet, Søren Pape Poulsen, første store tale en succes.

Talen varede 34 minutter, og var ifølge Børsens politiske kommentator, Helle Ib, en meget jordnær og levende tale. Du kan læse hele talen her.

- Den var fyldt med en masse eksempler – der var ikke meget makroøkonomi og 2020-plan i den her tale. Det er meget tydeligt, at han forsøger at folde hele det felt ud, som hedder opgøret med systemtyranniet, som han udtrykte det, lyder vurderingen fra Helle Ib.

Søren Pape Poulsen brugte netop en stor del af sin tale på at omtale konkrete sager med folk fra alle egne af landet, der på den ene eller den anden måde har mærket myndighedernes indblanding i sager om deres højbede og træbeplantning.

- Stop for flere latterlige sager om højbede, æbletræer og terrasser. Stop for flere sager om myndighedernes indtrængen i uskyldige menneskers private hjem, sagde Søren Pape Poulsen.

Og ifølge Helle Ib vil Søren Pape Poulsen være i stand til at trænge igennem med sit budskab om mennesket i centrum fremfor systemet. Det på trods af, at andre partier – som f.eks. Liberal Alliance – også har forsøgt at sætte sig på den dagsorden.

- Man kan faktisk sige, at han også rettede en kritik af det, der fandt sted under VK-regeringen. Hvis der kommer et nyt borgerligt flertal, vil der kunne være et flertal for at foretage nogle moderniseringer, siger Helle Ib.

Hun peger på, at De Konservative tidligere har været tilbageholden med at ændre i f.eks. planloven af hensyn til de mindre erhvervsdrivende:

- Så vi ser altså lidt en ny front, som jeg tror, kan komme til at betyde noget efter næste valg. Men man skal ikke tro, at selv om han virkelig giver den fuld hammer på det her felt, så bliver der frit slag for borgere og virksomheder.

Grundskyld, lektiecafeer - og Islamisk Stat

Søren Pape Poulsen gentog i sin tale fire emner, som han tidligere har været inde på: Planloven, lektiecafeer, fastfrysning af grundskylden og en ny kriminel lavalder. Men også Islamisk Stats terrorisering i Syrien og Irak var et emne:

- Det, der sker i Syrien og Irak lige nu, er en menneskelig katastrofe. Terrornetværket Islamisk Stat er noget af det mest modbydelige og barbariske, vi har set. De må og skal stoppes. Der skal ikke herske tvivl om, at vi står last og brast med USA og resten af koalitionen i kampen mod terror, sagde Søren Pape Poulsen og fastslå at De Konservative er villige til at gå hele vejen.

TV 2 spurgte efterfølgende Søren Pape Poulsen, om den udmelding også betød, at De Konservative var villige til at sætte landtropper ind mod Islamisk Stat:

- Hvis vi får den henvendelse, må vi diskutere den. I første omgang vil jeg sige, at vi vil gå rigtig langt for at bekæmpe Islamisk Stat. Vi er åbne for diskussionen, men i første omgang er det ikke hæren vi sætter ind, men f.eks. specielenheder, som vi kan bidrage med. 

Samtidig vil Søren Pape Poulsen sætte ind over for hjemløshed ved at fordoble tilskuddet til de såkaldt "skæve boliger" til hjemløse, ligesom de Konservative vil have oprettet to særlige akutsygehuse, der skal hjælpe misbrugere.