Thorning til FN: Danmark vil bidrage til kampen mod IS

- Islamisk Stat repræsenterer en forskruet, politisk ideologi, som skal imødegås, svækkes og nedkæmpes.

Det sagde den danske statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), i nat dansk tid fra talerstolen i New York i USA. 120 stats- og regeringschefer lige nu samlet i New York for at deltage i FN’s ekstraordinære klimatopmøde, der slutter på tirsdag.

- Danmark vil bakke op om de fælles værdier, der holdes i hævd i FN-pagten, og Danmark vil støtte ofrene for IS’s uhyrligheder. Vi deltager selvfølgelig i nødhjælsaktionen i det nordlige Irak. Vi vil fortsat bidrage aktivt til den internationale indsats for at støtte Irak i kampen mod IS.

Danmark er sammen med flere andre lande, herunder arabiske, en del af koalitionen mod Islamisk Stat - det er dog endnu ikke specificeret, hvad det danske bidrag præcist vil være, men Helle Thorning-Schmidt slår fast, at der ikke er nogen tvivl om, at Danmark er klar til at spille en rolle i bestræbelserne på at skabe fred i regionen.

Også den amerikanske præsident, Barack Obama, var i går på talerstolen i FN for at tale om luftangrebene mod IS i Syrien, som koalitionen indledte natten til tirsdag. Således angreb amerikanske og arabiske bombefly jihadisterne og deres oliefaciliteter, oplyste en talsmand fra det amerikanske forsvarsministerium Pentagon til nyhedsbureauet AFP.

Ifølge Reuters kan olieraffinaderierne af den pågældende type producere olie for op til to millioner dollar om dagen. Dermed kan ødelæggelsen af disse have alvorlige økonomiske konsekvenser for den militante oprørsgruppe.

Det var angiveligt Saudi-Arabien og Forenede Arabiske Emirater, der onsdag tog del i angrebene fra luften i den østlige del af Syrien.

Storbritannien er nu også klar til at deltage i militæraktionen mod IS, men indtil videre kun i Irak. Det sagde den britiske premierminister, David Cameron, i en tale i nat dansk tid.

- Det står klart, at Storbritannien nu bør tage hul på en ny fase. Jeg beder derfor på fredag det britiske parlament om godkendelse til, at vi deltager i internationale luftangreb mod Isil (andet navn på Islamist Stat, red.).