Politik

Tårevædet Cameron: Gør ikke dette til en smertefuld skilsmisse

Med røde øjne, med let rystende stemme og med ryggen mod muren talte den britiske premiereminister David Cameron i går direkte til de skotter, der vil stemme 'ja' til at løsrive sig fra Storbritannien. Talte og bad dem indtrængende om at blive. For et 'ja' til løsrivelse vil blive et evigt 'nej' til den britiske familie. 

- Vi ønsker, at I bliver. Med vores hjerne, hjerte og sjæl ønsker vi, at I bliver. For det skotske folk at forlade os nu er som at kæmpe for at opbygge et hjem sammen, for derefter at gå ud af døren og smide nøglen væk, sagde David Cameron og fortsætte:

- Uafhængighed vil ikke være en prøveseparation, det bliver en smertefuld skilsmisse. Lad os holde sammen. Jeg bliver knust, hvis denne familie bliver splittet fra hinanden.

Det er tiende og sidste gang David Cameron har besøgt Skotland inden torsdagens afstemning om skotsk uafhængighed finder sted. Afstemningen ser ud til at blive en gyser. Ja- og nej-siden ligger tæt i meningsmålingerne. I sidste uge havde ja-vælgerne for første gang overtallet.

Ti gange i alt har David Cameron rejst til Skotland for at bede det skotske folk om at stemme nej til uafhængighed.

Derfor rejste David Cameron i går til Aberdeen for endnu engang at appellere til skotterne. For et 'ja' til løsrivelse er og bliver et 'ja', der ikke kan ændres, forklarede han.

- Der er ingen vej tilbage efter det her. Ingen ny afstemning. Hvis Skotland stemmer ja, bliver Storbritannien delt, og vi vil gå hver vores vej for evigt, sagde David Cameron.

Valgkampen om skotsk uafhængighed har stået på siden 2012 og bliver kaldt den længste valgkamp i skotsk historie. Aftalen om folkeafstemningen, hvor det skotske folk enten skal stemme ja eller nej til uafhængighed, kom i hus mellem David Cameron og Skotlands førsteminister Alex Salmond for to år siden. 

Alex Salmonds parti, det Skotske Nationalistiske Parti, har de seneste 20-30 år arbejdet hen imod selvstændighed, og partiet er løbende blevet mere og mere populært. I 2011 fik Salmonds parti mere end 50 procent af stemmerne og dermed klart flertal i det skotske parlament. Derefter opsøgte Salmond David Cameron og sagde, at de nu ville have en afstemning om uafhængighed.

Nej-vælgerne har hele tiden ført i meningsmålingerne. Men de seneste uger er det blevet langt mere lige. Og i sidste uge førte ja-vælgerne for første gang.

Men for David Cameron at se er der intet positivt i, at Skotland vælger at løsrive sig.

- Det handler om at splitte folk, lukke døre, gøre venner og familier fremmede for hinanden. Mist ikke jeres tro på, hvad dette land er - og hvad vi kan blive. Glem ikke, hvor storslået et Storbritannien I er en del af. Vend ikke jeres ryg til den bedste familie af nationer i verden og det bedste håb for jeres familie i denne verden, sagde David Cameron i sin tale.

På torsdag afgøres det, om Skotland løsriver sig fra Storbritannien eller ej.

Talen er også den konservative premierministers sidste forsøg på at få de vælgere, der endnu ikke har taget stilling til den forestående afstemning, til at vælge Storbritannien til. Op mod en halv million af de mere end fire millioner registrerede vælgere i Skotland har endnu ikke besluttet sig for, om de skal stemme ja eller nej til uafhængighed. 

Men David Cameron og hans konservative partifæller står svagt i Skotland, der traditionelt set stemmer på det mere venstreorienterede Labour-parti. Utilfredsheden med ham selv og hans regering må dog ikke blive afgørende for, hvor skotterne sætter deres kryds, fortalte David Cameron.

- Lad være med at blande det midlertidige og det permanente sammen. Lad være med at tænke: 'Jeg er frustreret over politikken nu, så jeg går ud af døren og kommer aldrig tilbage'. Hvis I ikke kan lide mig, så husk, jeg ikke er her for evigt. Hvis I ikke kan lide regeringen, så husk, at den ikke bliver siddende evigt. Men hvis I forlader Storbritannien, så er det for evigt, sagde David Cameron og fortsætte:

- Så fra os alle: stem for at blive sammen. Stem for at blive, stem for at redde vores Storbritannien. Og lad ingen fortælle dig, at du ikke kan være en stolt skotte og en stolt britte. 

FAKTA: Folkeafstemningen i Skotland

  • 4,3 millioner skotske vælgere skal torsdag 18. september tage stilling til, om Skotland skal være selvstændigt og rive sig løs fra Storbritannien.
  • Selvstændighedsbevægelsen siger, at bliver det et ja, skal løsrivelsen forhandles på plads med Storbritannien, sådan at et frit Skotland kan udråbes den 24. marts 2016.
  • Den britiske regering i London appellerer til skotterne om at stemme nej og blive i Storbritannien, der ellers bliver splittet.
  • Regeringen har lovet skotterne yderligere beføjelser i deres selvstyre, hvis de bliver i Storbritannien.