Politik

LA om børnedomstol: 12-årige skal ikke i fængsel med voksne

Når partilederne fra Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance foreslår en børnedomstol for unge mellem 12 og 17 år, er det ikke hensigten, at 12-årige skal sidde i fængsel med voksne kriminelle. Det siger Simon Emil Ammitzbøll fra Liberal Alliance til TV 2.

- Ungdomsdomstolene får mulighed for at sende en mild overtrædelse af straffeloven over til de sociale myndigheder, mens en grov overtrædelse – f.eks. et drab – kan blive sendt op i det almindelige kriminalsystem. Men 12-årige kommer ikke til at sidde i fængsel med voksne, siger han.

Han fremhæver, at Liberal Alliance netop stemte mod at sænke den kriminelle lavalder fra 15 til 14 år for at sikre, at børn ikke kommer til at sidde i fængsel med voksne kriminelle.

- Pointen med forslaget er, at ungdomsdomstolene skal have særligt uddannede personale og dommere, så der bliver taget udgangspunkt i børnene og deres alder. Der er tale om en opstramning for den nedre del af gruppen, mens der bliver mulighed for en større social indsats for den ældre del af gruppen, siger Simon Emil Ammitzbøll.

Han fremhæver samtidig, at unge – hvis kriminelle handling i dag behandles i de sociale systemer – med forslaget får en større retssikkerhed.

- Der er nogle problemer med en skarp fastsættelse af den kriminelle lavalder på 15 år, for så ryger 15-årige ind i et normalt domstolssystem, mens det er de sociale myndigheder, der skal tage stilling til, om unge under 15 år er skyldige eller ej, siger han.

Flere europæiske lande har børnedomstole

I USA har man ungdomsdomstole, men ifølge Simon Emil Ammitzbøll har de fire borgerlige partier især kigget mod de modeller, man har i andre europæiske lande som f.eks. i Holland og Storbritannien.

- Jeg har besøgt ungdomsfængsler i USA, hvor 8-årige går rundt på gangene med hænderne i håndjern bag ryggen. Det et absolut ikke den vej, vi skal gå - det er mere efter et hollandsk forbillede, siger han til tv2.dk.

Lande som Holland, Grækenland, Irland, Italien, Polen, Spanien og Tyskland har alle ungdomsdomstole - i Grækenland går den kriminelle lavalder helt ned til 8 år. Det viser en opgørelse fra Justitsministeriet til Folketingets retsudvalg fra juni i år.

I Holland gælder børnedomstolen aldersgruppen 12-18-årige, mens man i Storbritannien har en såkaldt ”Children’s hearing” for sager vedrørende børn mellem 12 og 16 år. Her træffer tre frivillige fra lokalsamfundet ifølge Justitsministeriet beslutning om eksempelvis obligatoriske overvågningsforanstaltninger for at hjælpe barnet.

Deltag i debatten her: