Tidligere statsminister: Stem ikke pĂĄ Sverigedemokraterna

Sveriges udenrigsminister og tidligere statsminister Carl Bildt (Moderaterna) advarer dagen før riksdagsvalget de svenske vælgere mod at give deres stemme til Sverigedemokraterna.

I avisen Dagens Nyheter skriver Bildt i en leder, at mange vil stemme på partiet i protest snarere end for at støtte Sverigedemokraternas ideologi, som Bildt beskriver som nærmest fascistisk.

- Anstændige borgere bør simpelthen ikke give sin stemme til sådan en bevægelse, skriver Carl Bildt.

Sverigedemokraterna spås et kanonvalg med omkring 10 procent af stemmerne ved søndagens riksdagsvalg. Det er næsten en fordobling i forhold til seneste valg.

En meningsmåling lørdag foretaget af Novus for TV4 Nyhederne viser af den rødgrønne blok bestående af Socialdemokraterna, Vänsterpartiet og Miljöpartiet får 45,8 procent. Den borgerlige koalition Alliansen får 40,5 procent.

Meningsmålingen viser samtidig, at Feministiskt initiativ kun har opbakning af 2,2 procent af vælgerne, og partiet ville således ikke klare spærregrænsen, der i Sverige er på fire procent.

Sverigedemokraterna fĂĄr i meningsmĂĄlingen 9,5 procent af stemmerne.

2.400 personer har deltaget i meningsmĂĄlingen, der er blevet foretaget fra 9. til 12. september. 8,2 procent har endnu ikke taget stilling til, hvilket parti de vil stemme pĂĄ.