Samuelsen om hellige krigere: Sænk kriminel lavalder

Danmark bør sænke den kriminelle lavalder for at stoppe folk i at rejse fra Danmark og drage i hellig krig. Det mener Liberal Alliances partileder, Anders Samuelsen. Udmeldingen kommer oven på Venstre, Konservative og Dansk Folkepartis forslag om, at det bør være ulovligt at rejse til Syrien og Nordirak uden tilladelse. Og brydes den, vil det give seks års fængsel. Et forslag, som Liberal Alliance er positiv overfor, men der skal flere ting til, mener Anders Samuelsen.

- Liberal Alliance foreslår, at man sænker den kriminelle lavalder til 12 år, så man kan lave en særlig indsats for de 12-17 årige, som jo er der, der bliver rekrutteret fra. Det så vi fra blandt andet Grimhøj Moskeen. Så man kan få revet dem ud af de miljøer, de er på vej ud i og måske bliver skubbet af brødre og andre ud i kriminalitet, og af den vej bliver nemmere at rekruttere til det her arbejde. Så der skal vi også sætte ind, siger Anders Samuelsen til TV 2.

At de tre partiers forslag i dagens Berlingske beror på, at man skal have særlig tilladelse til at rejse ud, vil gøre det bureaukratisk, erkender Anders Samuelsen - men han mener, at der skal noget til for at bevare det danske samfund.

- Ja, det er det også, men vi lever i et demokrati i Danmark, som bygger på en meget, meget stor grad af tillid i mellem os, der bor her. Og hvis den tillid bliver undermineret, fordi at vi har grupper og personer, der ikke kan opføre sig ordentligt – tidligere var det rockergrupper og bander, som voksede op som de første, og dem har vi stadig store udfordringer med, og nu er det så ekstremister, som vil deltage i terror – så bliver vi nødt til at bruge meget håndfaste redskaber for at værne om den tryghed, som vi andre lever af og lever trygt i. For ellers underminerer vi det, som Danmark har bygget sig selv op omkring i løbet af de foregående tusinde år, så vi bliver nødt til at være hårde på det her område, også selvom det kan blive en bureaukratisk foranstaltning, mener Anders Samuelsen.

Derfor er det ifølge Liberal Alliances parti omkring kernen i miljøerne, at man skal sætte ind:

- Vi bliver nødt til at få fat i fødekæden omkring den hårde kerne og få stoppet tilgangen til den hårde kerne, og det kan et forslag som det her kan være med til. Man sender nogle meget klare signaler, og samtidig lægger man et enormt pres på dem, derfra hvor rekrutteringen foregår, som ved Grimhøj Moskeen oppe i Århus, hvor vi har forstået, at man rekrutteret unge. Så man sætter ind meget hårdt og lukker den, hvis det er muligt, hvis de ikke taler meget klart sprog i forhold til deres unge og sørger for at få dem væk fra den meget forkerte løbebane, som de er på vej ud i, så man skal gøre flere ting på én gang, mener Anders Samuelsen.

Forslaget fra Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti går også på, at udlændinge, der rejser til de lande uden tilladelse, kan få frataget deres opholdstilladelse i Danmark.

Det ved vi om danske kæmpere i IS

PET vil ikke oplyse, hvor mange danskere, der kæmper i IRAK, men PET vil gerne oplyse, hvor mange danskere der kæmper i Syrien.

Center for Terroranalyse (CTA), som hører under PET, vurderer i deres seneste analyse om Syrien:

- Antallet af udrejste fra Danmark til Syrien overstiger 100, mindst 15 af de udrejste er blevet dræbt.

- Hovedparten kæmper sammen med militante islamistiske grupper i Syrien, men nogle rejser videre til Irak for at kæmpe sammen med IS.

- Et betydeligt antal personer udrejst fra Danmark til Syrien har opnået konkrete, militære færdigheder, som vil kunne anvendes til at gennemføre terrorangreb i Danmark.

- IS' fremgang i Irak, kombineret med en intensiveret og brutal propaganda, kan øge antallet af danske militante islamister, der udrejser for at kæmpe.

- Det kan samtidig have en yderligere radikaliserende effekt på unge, der allerede befinder sig i militant islamistiske miljøer i Danmark.

- CTA vurderer, at dette kan være med til at øge terrortruslen mod Danmark.  

- CTA vurderer, at øget opbakning til IS kan føre til en forøget terrortrussel mod bløde, ubeskyttede mål i Danmark.

Kilde: Center For Terroranalyse