Venstre: Seks års fængsel for at rejse til Syrien

De borgerlige partier kommer nu med deres udspil til, hvad der skal forhindre danskere i at drage i hellig krig i Syrien.

Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti vil gøre det ulovligt at rejse til Syrien og det nordlige Irak uden at have en særlig tilladelse. Det skriver Berlingske.

Danske statsborgere der rejser afsted uden tilladelse skal kunne straffes med fængsel i seks år, fortæller Venstres integrationsordfører Martin Gertsen til TV 2 News.

- Hvis der nogle områder, hvor der er en høj risiko for, at de mennesker, der tager ned og kæmper, vender tilbage som radikaliserede, så vil myndighederne sige, at den her zone kan man ikke rejse til, medmindre man har et ædelt formål, siger han.

Udlændinge der rejser fra Danmark uden den særlige tilladelse, skal kunne få frataget deres opholdstilladelse.

Partierne lægger op til, at Politiets Efterretningstjeneste (PET) i samarbejde med andre relevante myndigheder fortager vurderingen af de enkelte lande og områder, hvor der foregår krigslignende handlinger.

PET har vurderet, at over 100 danskere er taget til Syrien for at kæmpe. Langt de fleste kæmper som hellige krigere med islamiske fundamentalister, men nogle kæmper også i den frie syriske hær imod fundamentalisterne. Forslaget lægger ikke op til, at der skal være en forskel på det forhold.

- Vi tager ikke stilling til, om man kæmper på den ene eller den anden side. Det vi tager stilling til, det er, om der er nogle områder, hvor vi kan se, at når man rejser dertil, så kommer tilbage som radikaliseret, siger Martin Gertsen til TV 2 News.

Han understreger, at personer som vil blive ramt af forslaget, skal kunne få prøvet deres sag ved en dansk domstol.

Regeringen forventes om kort tid at præsentere en pakke mod radikalisering, som skal forhindre hellige krigere i at drage i krig.

Den radikale leder Morten Østergaard var tidligere torsdag ude og sige, at danske Syrien-krigere skal kunne få frataget deres pas.

Martin Gertsen siger til TV2 News, at Venstre er klar til at forhandle med regeringen om en pakke, men at fratagelse af pas ikke vil hjælpe det store på problemet.

Det ved vi om danske kæmpere i IS

PET vil ikke oplyse, hvor mange danskere, der kæmper i IRAK, men PET vil gerne oplyse, hvor mange danskere der kæmper i Syrien.

Center for Terroranalyse (CTA), som hører under PET, vurderer i deres seneste analyse om Syrien:

- Antallet af udrejste fra Danmark til Syrien overstiger 100, mindst 15 af de udrejste er blevet dræbt.

- Hovedparten kæmper sammen med militante islamistiske grupper i Syrien, men nogle rejser videre til Irak for at kæmpe sammen med IS.

- Et betydeligt antal personer udrejst fra Danmark til Syrien har opnået konkrete, militære færdigheder, som vil kunne anvendes til at gennemføre terrorangreb i Danmark.

- IS' fremgang i Irak, kombineret med en intensiveret og brutal propaganda, kan øge antallet af danske militante islamister, der udrejser for at kæmpe.

- Det kan samtidig have en yderligere radikaliserende effekt på unge, der allerede befinder sig i militant islamistiske miljøer i Danmark.

- CTA vurderer, at dette kan være med til at øge terrortruslen mod Danmark.  

- CTA vurderer, at øget opbakning til IS kan føre til en forøget terrortrussel mod bløde, ubeskyttede mål i Danmark.

Kilde: Center For Terroranalyse