S: Derfor ændrer vi mening om Syrien-krigere

Socialdemokraterne melder nu, at partiet er klar til at fratage passet fra danskere, som vil drage i hellig krig i udlandet. Det siger partiets retsordfører Trine Bramsen til TV 2 News.

Sidste år sagde den tidligere socialdemokratiske Justitsminister Morten Bødskov ellers til Politiken, at regeringen ikke ville ændre reglerne, fordi det ikke var nogen ”mirakelkur”.

Men nu er socialdemokratiet altså alligevel klar til at fratage kommende danske Syrien-krigere deres pas.

- Kan vi bare forhindre én i at tage af sted ved at tage passet fra folk, så ser vi positivt på det, siger Trine Bramsen til TV 2 News.

Udmeldingen kommer efter, at den radikale leder Morten Østergaard tidligere på dagen forslog at fratage kommende danske Syrien-krigere deres pas. Samme melding kom fra de borgerlige partier i 2013, hvor den blev afvist af Morten Bødskov.

Men på trods af, at socialdemokraterne nu mener det stik modsatte af, hvad de gjorde for et år siden, så mener Trine Bramsen ikke, at partiet har skiftet mening.

- Vi har sådan set ikke ændret mening. Men man skal ikke bilde sig ind, at det her løser problemerne.  At bare fordi at man vedtager en lovgivning, der betyder, at man kan tage passet fra folk – det kan man i øvrigt også i dag, når det gælder personer under 18 år – så er alle problemer løst. Det er de ikke. Derfor er det ét ud af en lang række redskaber, som skal i brug. Vi ved, at forebyggelse er én af de ting, som har den allerstørste effekt, siger Trine Bramsen.

Hun henviser til indsatsen i Østjylland, hvor myndighederne gennem forebyggende arbejde har hindret hellige krigere i at rejse til Syrien.

Regeringen vil inden for få uger fremlægge en strategi mod radikalisering.

Udspillet vil højst sandsynligt blive præsenteret af justitsminister Karen Hækkerup (S) og socialminister Manu Sareen (R).