Politik

Søren Espersen til Zenia Stampe: Jeg køber israelsk rødvin med stor fornøjelse

Den radikale udenrigsordfører Zenia Stampe (R) går nu enegang og råder de danske forbrugere til at boykotte israelske varer. Det skriver hun i sin blog på politiken.dk

- Intet tvinger os til at købe varer med 'Made in Israel', så længe den israelske regering så tydeligt fravælger freden', skriver Zenia Stampe, efter det er kommet frem, at Israel har brugt våbenhvilen med Gaza og Hamas til at opføre nye bosættelsesområder.

Men det råd er Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen helt uenig i. Det fortalte han til TV 2 News, hvor han debatterede Zenia Stampes blogindlæg med hende.

- Først og fremmest må man købe de varer, man vil. Jeg køber israelske varer, hvor jeg kan få fat i dem. Jeg holder meget af israelsk vin. Men jeg forstår ikke Zenias forslag. Det er et underligt forslag i betragtning af, at vi også handler med en masse andre underlige lande, siger Søren Espersen, hvilket fik Zenia Stampe til at ryste på hovedet. 

- Det, der er det helt særlige ved Israel, er, at de har en særlig handelsaftale med Europa, forudsat at de overholder menneskerettighederne. Og det gør de ikke her, lød svaret fra den radikale udenrigsordfører.

Det var Søren Espersen ikke enig i. Samtidig stillede han sig uforstående overfor, at Zenia Stampe vil boykotte varer fra den eneste demokratiske stat i Mellemøsten.

- Men det, Israel gør nu, er at æde sig ind på de palæstinensiske selvstyreområder, og det er meget illegitimt. Og det er det, du blåstempler. Blot fordi Israel er et demokrati, er et ringe argument for, at de gerne må bryde menneskerettighederne. Og det, synes jeg, at du her gør dig til talsmand for, lød det fra Zenia Stampe.

Den påstand afviste Dansk Folkepartis udenrigsordfører.

- Nej, jeg accepterer ikke, at Israel bryder internationale regler. Men jeg accepterer ikke, at der er to stater. Mig bekendt har der aldrig været et andet land eller en anden stat, der hedder Palæstina. Jeg accepterer ikke, at der er to stater, så jeg kan ikke se det problem, siger Søren Espersen og fortsætter:

- Så jeg køber med stor fornøjelse israelsk rødvin. 

Zenia Stampe er gået enegang med sin udmeldelse, da hun mener, de politiske muligheder er udtømt. Derfor har hun valgt at se på, hvad hun som borger kan gøre i stedet for. Der har hun valgt at boykotte de israelske varer.

Men ifølge Søren Espersen ville hun så meget svært ved det. 

- Som jeg startede med at sige, så må Zenia købe de varer, hun vil. Men det er ikke kun dadler, tomater og vin. Det er hver gang, man bliver indlagt på sygehuset og skal have en øjenoperation eller en hjerteoperation. For mange af de maskiner kommer fra Israel. Så det bliver meget svært for dig at boykotte Israel, Zenia, lød det afslutningsvist fra Søren Espersen.

- Jeg siger ikke, at man skal boykotte alle israelske varer. Det handler om at gøre det, der er muligt, lød svaret fra Zenia Stampe.