Politik

SF og DF vil samarbejde: Sådan skal det fungere

Et helt nyt makkerpar i dansk politik har fundet hinanden. SF og DF vil i fremtiden arbejde sammen for at få indflydelse i Folketinget i de sager, hvor de kan blive enige.

Og dem er der mange af, fortæller de to partiledere til TV 2 News. Den første sag, de vil indgå samarbejde om vil blive dagpengene.

- Vi kan godt se, at den indfasning af dagpengereformen, der har været, har haft mere drastiske konsekvenser, end vi troede. Helt konkret er det genoptjeningsperioden, vi har sigte på - at forkorte den periode, man skal bruge på arbejdsmarkedet for at genoptjene retten til dagpenge, siger Kristian Thulsen Dahl.

- Jeg havde hørt Kristian sige, at de var lidt kede af den dagpengereform, de havde gennemført. Og så tænkte jeg "hvorfor ikke benytte sig af det?" Hvis man kan få SF-politik gennemført med DF-stemmer, så synes jeg, det er ganske fint, siger SF-formanden Pia Olsen Dyhr.

Hun nævner kampen for flere pædagoger i daginstitutionerne som et sted, de to partier kan arbejde sammen om. Kristian Thulsen Dahl peger på ældreområdet og sundhedsområdet.

- Som politikere skal vi bruge de muligheder, der er for at kæmpe for det, vi har lovet vælgerne.

Men der er et problem i samarbejdet: De to partier har svært ved at blive helt enige om, hvordan deres forslag skal finansieres.

- Dansk Folkeparti lægger op til at skære for de allefattigste i verden, nemlig på udviklingsbistanden og så bruge den til sundhed og ældre, siger Pia Olsen Dyhr.

Det mener Kristian Thulesen Dahl ikke nødvendigvis bliver et problem.

- Politik er det muliges kunst, og man skal afsøge mulighederne, før man kan konkludere, at det ikke bliver til noget. Men jeg ærgrer mig over, at SF ikke er med på at skære lidt på udviklingsbistanden.

Selve dagpengespørgsmålet bliver dog svært for den nye alliance at få åbnet for forhandlinger om. Både Socialdemokraterne og Venstre har tidligere afvist, at de vil se på at lave ændringer i den nuværende aftale, der blev forhandlet på plads i 2010.

Dagpengereformen:

Da dagpengereformen, som halverede dagpengeperioden til 2 år, blev vedtaget af VK-regering i 2010 regnede man med, at:

2000-4000 personer ville miste dagpengene årligt.

Men ifølge AK Samvirke røg knap 34.000 personer ud af dagpenge-systemet i 2013.

Prognoserne spår, at cirka 14.000 vil miste dagpengene i år.