Politik

Thorning: Derfor valgte vi Juncker

Efter en afstemning blandt de europæiske stats- og regeringsledere nominerede de fredag eftermiddag Jean-Claude Juncker fra Luxembourg, som deres bud på en kommende kommissionsformand for EU. En beslutning, der blev fuldt bakket op af den danske statsminister Helle Thorning Schmidt.

- Det står klart, at Jean-Claude Juncker er den, der har mulighed for at samle det nødvendige flertal i Det Europæiske Råd og i Europa-Parlamentet.

- En person med så bred støtte som Juncker har, kan hurtigt komme i gang med arbejdet og begynde at skabe resultater, og derfor har jeg også støttet Juncker, sagde Thorning på et pressemøde kort efter, at mødet i Det Europæiske Råd var overstået.

Valget af Juncker kom efter en afstemning blandt stats- og regeringslederne, hvilket er noget utraditionelt. Ifølge flere kilder var det briternes Premierminister David Cameron, der ønskede en håndsoptrækning blandt statslederne – en afstemning, hvor Thorning, der selv har været nævnt som kandidat til posten som Kommissionsformand, stemte for Juncker og dermed gik imod David Cameron.

Helle Thorning Schmidt har tidligere arbejdet sammen med Jean-Claude Juncker, da hun var en del af Europa-Parlamentet for Socialdemokraterne.

- Jeg ser ham som en pragmatisk politiker, der kender de udfordringer, som vi står overfor i Europa. Derudover er han en person som vi også kan få meget ud af som Danmark. Han kigger på, hvad der er i Unionens fælles interesser, og det er altid godt for et lille land som Danmark.