Politik

EU's statschefer: Juncker er vores kandidat

EU's stats- og regeringschefer har nomineret Jean-Claude Juncker fra Luxembourg som deres kandidat til posten som formand for EU-Kommissionen. Det meddeler EU-præsident Herman Van Rompuy på Twitter:

- Beslutning er truffet. Det Europæiske Råd foreslår Jean-Claude Juncker som den nye formand for EU-Kommissionen, skriver Van Rompuy på det sociale medie.

Beslutningen er angiveligt truffet ved en afstemning med stemmerne 26-2.

- Kun Ungarn ogStorbritannien stemte imod Junker som formand, siger Lektor ved Københavns Universitet Rebecca Adler-Nielsen, der befinder sig i Bruxelles sammen med korrespondent Lotte Mejlhede, til TV 2 NEWS.

Det er første gang, et EU-topmøde faktisk har måttet stemme om besættelsen af en af EU's topposter.

Juncker er valgt trods modstand fra den britiske premierminister, David Cameron. Cameron skrev tidligere på eftermiddagen på twitter:

- Jeg har sagt til EU-lederne, at de kan komme til at fortryde den nye proces for valget af kommissionsformanden. Jeg vil altid gå i brechen for Storbritanniens interesser.

- Kun Ungarn ogStorbritannien stemte imod Junker som kommissionsformand, siger Lektor ved Københavns Universitet Rebecca Adler-Nielsen, der befinder sig i Bruxelles sammen med korrespondent Lotte Mejlhede, til TV 2 NEWS.

Juncker skal nu endeligt godkendes i Europaparlamentet, før han formelt er udnævnt til at efterfølge portugiseren José Manuel Barroso, der efter planen træder tilbage med den samlede kommission med udgangen af oktober.

Godkendelseshøringen i parlamentet i Strasbourg er programsat til onsdag 16. juli om eftermiddagen.

Besættelsen af øvrige ledige topposter i EU - EU-præsidenten, udenrigschefen og muligvis en ny fast formand for eurogruppen - er ikke faldet på plads på fredagens topmøde i Bruxelles.

Det forventes, at den nuværende EU-præsident, Herman Van Rompuy, vil indkalde til et ekstra topmøde i midten af juli for i hvert fald at få sat navn på den nye udenrigschef til afløsning af britiske Catherine Ashton.

Der er endnu ikke sat dato på det ekstra topmøde, men det kan muligvis holdes i Bruxelles allerede samme aften, eller dagen efter at Juncker er blevet bekræftet i parlamentet.

Se klipper med Lotte Mejlhede fra Bruxelles i playeren ovenfor.

Det laver formanden:

* Når den næste kommissionsformand efter indstilling fra Det Europæiske Råd er blevet godkendt i Europaparlamentet, vælger han eller hun sit kommende hold af kommissærer og fordeler porteføljerne ud fra de kandidater, der er bragt i forslag fra medlemslandene.

* Kommissionsformanden leder og fordeler arbejdet i EU-Kommissionen, der består af en kommissær fra hvert EU-land og er den politiske ledelse af EU's embedsværk.

* Kommissionen holder møde en gang om ugen - for det meste om onsdagen, men når EU-Parlamentet en gang om måneden samles i Strasbourg i Frankrig, rejser kommissionen med og holder sit møde der om tirsdagen.

* EU-Kommissionen skal ud fra de mere overordnede politiske retningslinjer udstukket af medlemslandene i Det Europæiske Råd komme med konkrete forslag til ny lovgivning.

* EU-Kommissionen er traktatens vogter og ansvarlig for at sikre, at medlemslandene faktisk overholder EU's fælles regler.

* EU-Kommissionen repræsenterer EU udadtil. Det er for eksempel kommissionsformanden, der sammen med EU-præsidenten holder topmøder med eksempelvis andre landes præsidenter.

* Vesttyskeren Walter Hallstein blev 1. januar 1958 indsat som den første formand for Europakommissionen, der dengang ledede Det Europæiske Økonomiske Fællesskab, som var dannet i samarbejde mellem Belgien, Frankrig, Tyskland, Italien, Luxembourg og Holland.

* Portugiseren José Manuel Barroso nærmer sig afslutningen af sin anden fem års periode.

* Barroso er EU's 12. kommissionsformand. Der har endnu kun været mænd på posten.