Politik

EL om ulovlig arbejdskraft: Vi holder skarpt øje med Meyer

- Vi vil holde skarpt øje med den herre.

Sådan lyder det fra Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Finn Sørensen. Det sker, efter tv2.dk i dag kan afsløre, at tv-kokken Claus Meyer har fået en bøde på 250.000 kroner for at bryde loven ved at lade udenlandske studerende arbejde ulovligt i sine køkkener.

- Vi har problemer med ham i forvejen. Han var f.eks. meget, meget træg til at få tegnet en overenskomst med HK. Der måtte en konflikt og trusler fra Folketinget om at boykotte ham, før han skrev under på en overenskomst, siger Finn Sørensen.

Han henviser til, at Claus Meyer også driver kantinen i Folketinget.

- Du kan ikke rigtig finde ud af det, kammerat

Tv2.dk har fået aktindsigt i en lang række bødeforlæg fra Københavns Politi, og en gennemgang af akterne viser, at selskabet  Meyer Kantiner A/S, der delvist ejes af Claus Meyer, topper bødelisten, der spænder mellem 10.000 kr og tv-kokkens kvarte million kr..

- Der er ikke andet at sige, end at vi ikke har været dygtige nok til at administrere denne regel fuldstændig konsekvent. Det er vores egen fejl. Det er dødssygt, men rigtigt. Der er ikke nogen søforklaringer der. Vi er rigtig kede af det, siger Steen Halbye, der er administrerende direktør i Meyer Koncernen.

Men den undskyldning giver Finn Sørensen ikke meget for. Han mener, at Folketinget i gentagelsestilfælde må til at overveje at tage retten til at drive forretning fra virksomheder, der bliver ved med at bryde loven.

- Den holder ikke, at de er kede af det. Det er en, vi skal holde øje med og i sådanne tilfælde er det okay at sige: Du kan ikke rigtig finde ud af det, kammerat - jeg tror, vi tager retten fra dig til at drive virksomhed fra dig, så vi kan få nogle ordnede forhold.

Virksomhederne spekulerer i ordningen

Finn Sørensen har en fortid i fagbevægelsen og har tidligere arbejdet med restaurationsbranchen. Han fremhæver, at virksomhederne i stor stil gør brug af deltidsarbejde og studerende for at holde udgifterne til lønninger nede:

- Der er meget få fuldtidsstillinger tilbage, fordi branchen i høj grad beskæftiger studerende og midlertidig arbejdskraft. Det tyder på, at virksomhederne helt bevist spekulerer i denne ordning for udenlandske studerende.

Udenlandsk studerende arbejdede mere end tilladt

Meyer Kantiner A/S har fået i alt tre bøder, der beløber sig til 250.000 kroner. En af de tre bøder er givet for en ansat, der arbejdede ulovligt gennem 22 måneder fra 2011 til 2013. Det kostede tv-kokkens selskab 220.000 kr.

En anden bøde er givet for en ansat, der gennem to måneder arbejdede væsentligt mere end tilladt i Meyers køkken hos Novo Nordisk i Bagsværd.

Fælles for de tre sager var, at de ansatte som studerende ifølge arbejdstilladelsen højst måtte arbejde 15 timer om ugen, men arbejdede væsentligt mere.

Flere andre prominente virksomheder har også brudt udlændingeloven. Det kan du løbende læse mere om på tv2.dk i denne uge.