Politik

- Det er ikke Meyer, den er gal med - det er loven

Lovgivningen er tåbelig – for politikerne bør ikke blande sig i, hvor meget udenlandske studerende har lyst til at arbejde.

Sådan lyder budskabet fra Liberal Alliances arbejdsmarkedsordfører Joachim B. Olsen, efter at tv2.dk i dag har afsløret, at en lang række danske virksomheder er blevet idømt store bøder for at have benyttet udenlandsk arbejdskraft i strid med reglerne.

Selskabet Meyer Kantiner A/S, der delvist ejes af den kendte kok Claus Meyer, topper bødelisten, da en række udenlandske studerende har arbejdet mere end de 15 timer om ugen, som de studerende ifølge arbejdstilladelsen må arbejde ved siden af studiet.

- Nu er der en række virksomheder, der ryger i medierne, fordi de har gjort noget ulovligt. Men man må også se på, hvad der rent faktisk er sket her. Mit udgangspunkt er, at de to parter – arbejdsgiver og arbejdstager - sammen må aftale, hvad arbejdstiden skal være, siger Joachim B. Olsen og fortsætter:

- Det her er et område, som politikerne ikke skal blande sig i, for der er studerende, som sagtens vil kunne arbejde mere og samtidig passe deres studier, siger han.

Når unge har en tilladelse til at studere her i landet, er det så ikke i orden, at man sørger for at de primært er i landet for netop at studere?

- Jo, bestemt. Og det er noget, man må sørge for at tjekke op på i uddannelsessystemet. Her kan man stille krav om, at man tager sine eksaminer og måske også krav om et minimums-karaktersnit. Men hvor meget de studerende kan klare at arbejde ved siden af studierne, er ikke noget politikerne skal blande sig i, siger arbejdsmarkedsordføreren, der også mener, at loftet over hvor meget udenlandske studerende må arbejde, er socialt skævt.

- Loftet har den konsekvens, at det kun er de velbjærgede, der kan komme hertil og studere. Dem, der har økonomisk hjælp med hjemmefra. Hvis man ikke har det, gør vi det meget svært for folk at kunne klare sig i Danmark, fordi vi ikke giver dem chancen for at arbejde nok. Jeg har selv læst i USA, og der var mange, der sagtens kunne arbejde mere end 15 timer om ugen og samtidig passe studierne.

tv2.dk sætter de kommende dage fokus på en stribe af bødesagerne mod danske virksomheder, og afdækker de bekostelige problemer, udlændingeloven giver virksomhederne.