Politik

Dyre rejser og ministerafgang: Her er Løkkes tid i GGGI

Det har kostet Lars Løkke Rasmussen dyrt på den danske politiske scene, at han tog imod tilbudet om at blive formand for den internationale organisation GGGI i 2012.

Den enes historie efter den anden om Venstre-formandens dyre rejser og indtægter fra den koreansk-baserede organisation har fået vælgerne til at tænke sig om en ekstra gang, før de støtter partiet. Og sagen gav grobund for det oprør, der var på vej i Venstre tidligere på måneden.

Men hvad var det egentlig, der skete i den der GGGI-sag? Her er en tidslinje over Løkkes tid i formandsstolen:

12. maj 2012: Løkke får international toppost

Der var glæde både hos Venstres formand og hos statsminister Helle Thorning-Schmidt, da det blev offentliggjort, at Lars Løkke blev valgt som ny formand af den internationale grøn vækst-organisation GGGI (Global Green Growth Institute), der har hovedsæde i Sydkorea.

-Jeg er meget tilfreds med, at Lars Løkke Rasmussen med regeringens fulde opbakning i dag er blevet udpeget til bestyrelsesformand for GGGI, sagde Helle Thorning-Schmidt i den forbindelse.

Løkke er valgt til en periode på to år.

10. oktober 2013: Rejser for 770.000: Løkke svarer på kritik

Efter Ekstra Bladet har skrevet om dyre rejser i forbindelse med Lars Løkke Rasmussens GGGI-hverv, svarer Venstre-formanden på kritik til TV 2. 770.000 kroner havde 15 rejser på første klasse kostet foreningen, der blandt andet får danske skattekroner i støtte:

- Reglerne er lavet om, så direktionslønningerne er justeret og formanden ikke længere rejser på 1. klasse. Det er et led i at få GGGI til at fremstå på linje med andre internationale organisationer, sagde Lars Løkke Rasmussen.

14. oktober: V: Løkke må ikke lægge bilag frem

Flere Venstre-folk går i medierne og forsvarer Lars Løkke Rasmussen, der ikke vil offentliggøre sine bilag fra GGGI-rejserne. De fortæller, at det er 'globale regler', der forbyder Løkke at lægge papirerne frem.

20. oktober 2013: Løkke: Jeg har rejst for dyrt, det beklager jeg

Lars Løkke Rasmussen afholder et flere timer langt pressemøde, hvor han fremlægger de bilag fra sine GGGI-rejser, som han ellers ikke ville offentliggøre.

- Jeg har rejst for dyrt. Jeg skulle personligt have sat en stopper for første klasse allerede efter første tur og ikke først i juni efter ni rejser. Det fortryder og beklager jeg, sagde han.

22. oktober 2013: Ny kritik af Løkkes rejsebilag

Ifølge Berlingske har Lars Løkke Rasmussen fået udbetalt diætpenge under sine GGGI-rejser - selv om hans leveomkostninger har været dækket af det officielle program. Det afviste Løkke dog.

22. november 2013: Her er ordene, der fældede Friis Bach

Udviklingsminister Christian Friis Bach, der også sad i bestyrelsen i GGGI, trækker sig fra sin post som minister, efter det kom frem, at han havde været med til at godkende GGGI's rejseregler - selv om han havde påstået det modsatte.

28. april 2014: Nyt pres på Løkke: Rejseforklaring hænger ikke sammen

I et interiew med en koreansk avis fortæller tidligere bestyrelsesmedlem Kim Sang-hyup, at det ikke - som Løkke ellers havde forklaret - var en fejl, at hans datter fik betalt en rejse til Rio de Janeiro i Brasilien sammen med sin far.

- Vi inviterede Rasmussen til Rio de Janeiro som den nye formand, der erstattede Dr. Han Seung-soo. Rasmussen afslog først denne invitation, fordi han allerede havde en aftale med sin datter. Så bad GGGI Rasmussen komme til Rio de Janeiro med sin datter på GGGI’s regning. Det var sådan, det skete, sagde Kim Sang-hyup til Kyunghyang Weekly.

19. juni 2014: Løkke trækker sig fra GGGI før tid

Lars Løkke meddeler i en pressemeddelelse, at han stopper som GGGI-formand.

 - Vi har et folketingsvalg lige rundt om hjørnet, og jeg vil nu fokusere kræfterne fuldt ud på den hjemlige danske politiske dagsorden.

Danmark i GGGI

Global Green Growth blev grundlagt 16. juni 2010 ud fra den overbevisning, at økonomisk vækst og miljømæssig bæredygtighed er forenelige målsætninger, og at de to er afgørende for menneskehedens fremtid.

I maj 2011 bevilligede Folketinget 90 millioner kroner fordelt over tre år til GGGI. På daværende tidspunkt var Søren Pind udviklingsminister.

I maj 2011 indtrådte klimaminister Lykke Friis i GGGIs bestyrelse.

I oktober 2011 overtog Christian Friis Bach Danmarks plads i bestyrelsen i GGGI.

I maj 2012 tiltrådte Lars Løkke Rasmussen som formand for GGGI efter sydkoreaneren Dr. Han Seung-soo.

I oktober 2012 går GGGI officielt fra at være en koreansk NGO til at være en international organisation. Samme måned får udviklingsminister Christian Friis Bach, ifølge hans eget udsagn kendskab til, at der er en kritiskk rapport på vej om GGGI.

I november 2012 udkommer den sydkoreanske rigsrevision den kritiske rapport om GGGI. Den danske presse omtaler dog først rapporten i oktober 2013, hvorefter udenrigsministeriet offentliggør rapporten.

18 lande er medlemmer af GGGI - Australien, Cambodia, Costa Rica, Danmark, Etiopien, Indonesien, Guyana, Kiribent, Korea, Mexico, Norge, Papua New Guinea, Paraguay, Filippinerne, Storbritannien, De Forenede Arabiske Emirater, Qatar og Vietnam.

GGGI har kontorer i Seoul, Abu Dhabi, København (FN bygningen i Nordhavnen i København) og London.