Politik

Politiet efterforsker læk af Thornings CPR-nummer

Københavns Politi har tirsdag formiddag indledt en efterforskning af lækket af statsminister Helle Thorning-Schmidt og forsvarsminister Nicolai Wammens CPR-numre.

Det er den tidligere politibetjent og selvudråbte frihedsaktivist Lars Kragh Andersen, der har stået for lækket af begge CPR-numre på sin hjemmeside frihedsaktivisten.com.

Københavns Politi skriver i en pressemeddelelse, at det er Forsvarministeriet, der har anmeldt sagen. Det er dog kun offentliggørelsen af Nicolai Wammens CPR-nummer, som Forsvarsministeriet har anmeldt, men politiet efterforsker også offentliggørelsen af Helle Thorning-Schmidts CPR-nummer. Politiet samarbejder med Datatilsynet om lækket.

Advokaturchef Dorit Borgaard fra Københavns Politi udtaler.  

- Vi tager det naturligvis alvorligt, når menneskers, herunder politikeres, personnumre bevidst offentliggøres i strid med persondataloven, og derfor er der indledt efterforskning i sagen.

Københavns Politi har ikke yderligere kommentarer til sagen på nuværende tidspunkt.

Datatilsynet: Det er meget alvorligt

Det har Datatilsynet, som Københavns Politi samarbejder med, til gengæld.

- Jeg synes, det er meget alvorligt. At offentliggøre andre personers CPR-numre – og måske især nogle, der i forvejen er stor opmærksomhed om - det tager vi meget alvorligt, siger Birgit Kleis, der er konstitueret direktør i Datatilsynet, til tv2.dk.

Datatilsynet sendte tirsdag et brev til Lars Kragh Andersen, hvori de krævede, at han slettede CPR-numrene fra sin hjemmeside inden midnat mellem tirsdag og onsdag.

Den frist er ikke udløbet endnu, men der er ikke meget der tyder på, at Lars Kragh Andersen har tænkt sig at imødekomme kravet. Således skriver han på sin hjemmeside:

- Det kommer ikke til at ske. Når politikerne har rullet hele overvågnings og kontrolstaten tilbage, kan vi måske tale om det. Ikke før, skriver Lars Kragh Andersen.

Det svar har Datatilsynet noteret sig:

- Den (sandsynligheden for, at det bliver fjernet, red.) ser ikke ud til at være så stor, sådan som han lige har udtrykt det, men nu må vi se, hvad der sker, siger Birgit Kleis.

Hun fortæller at Datatilsynet ikke vil foretage sig det store i sagen, inden fristen udløber, men fjerner Lars Kragh Andersen ikke oplysningerne vil næste skridt sandsynligvis være en politianmeldelse.

Birgit Kleis fortæller videre, at Lars Kragh Andersens hjemmeside formentlig er hjemmehørende på en server i Panama.

- Jeg tror vi vil rette henvendelse til det firma, der er databehandler for ham. Det er det, vi har hjemmel til, siger hun.