K: Førtidspensionsreformen bliver fejlfortolket af kommunerne

Førtidspensionsreformen har været en realitet i halvandet år. Og reformen, som trådte i kraft 1. januar 2013, har fået mange skældsord med på vejen fra både borgere og socialrådgiverne, der til daglig arbejder med reformen. Men også flere politikere har svært ved at finde de rosende ord om reformen frem.

- Jeg synes, at den måde reformen forvaltes på i nogle kommuner er stærkt bekymrende, lyder det fra De Konservatives arbejdsmarkedsordfører Mai Mercado.

Hun mener, at reformen, som blandt andet sigter mod at få unge under 40 år ud af førtidspensionssystemet og ud på arbejdsmarkedet, bliver fejlfortolket i nogle kommuner.

- Når jeg hører om, at en 19-årig ung, udviklingshæmmet mand, som rent psykisk er på niveau med en fireårig, skal sendes i flexjob - selv om han åbenlyst skal sendes på en førtidspension, så får det mig til at tro, at nogle sagsbehandlere kun har læst halvdelen af loven. For selvfølgelig er der stadig nogen, der har brug for at få tilkendt en førtidspension, fastslår Mai Mercado over for tv2.dk.

Ikke flere i arbejde

Også Finn Sørensen, som er socialordfører for Enhedslisten, er ude med riven, når det gælder reformen.

- Der er sket det, vi frygtede. Antallet af førtidspensioner er faldet drastisk, men der er ikke kommet markant flere i arbejde. I stedet er folk blevet parkeret på kontanthjælp eller uden ydelse. Reformen har vist sig at være en kynisk spareøvelse over for mennesker, der allerede ligger ned, siger Finn Sørensen til tv2.dk.

Vi mĂĄ ikke tabe nogen pĂĄ gulvet

Leif Lahn, som er arbejdsmarkedsordfører for Socialdemokraterne, er mere positiv omkring reformen. Han mener dog stadig, at der skal holdes løbende øje med indsatsen i kommunerne.

- Indtil videre er jeg tilfreds med reformens resultater, men det er da noget, som vi følger meget tæt. Vi skal holde øje med, at vi ikke taber nogen på gulvet, og om der er nogen, som det her ikke virker for, siger han til tv2.dk.

Han mener, lige som Mai Mercado, at der stadig er en gruppe, der skal tilkendes førtidspension.

- Men vi gør, hvad vi kan, for at få den store gruppe af mennesker, der faktisk kan arbejde ud på arbejdsmarkedet på en eller anden måde. Et af målene med reformen er jo netop, at folk skal have en eller anden form for tilknytning til arbejdsmarkedet.

Gode takter i reformen

Hos de Konservative, som stemte ja til loven, da den blev vedtaget, synes man dog stadig, at der er gode takter i reformen. 

- Selve reformen er rigtig god. Men vi skal have fat i det udviklingsperspektiv, der er i den. Hvis man for eksempel tager en 24-årig kvinde med en depression - hun kan jo sagtens blive rask og komme ud på arbejdsmarkedet igen. Før reformen ville hun måske være blevet opgivet og sendt på førtidspension - og det er direkte tarveligt, siger Mai Mercado.

Hun mener dog, at kommunerne skal være bedre til at levere en helhedsindsats. Og det vil hun holde beskæftigelsesminister Mette Frederiksen op på.

- Der kommer en større evaluering af reformen til august, og den ser jeg frem til at læse. Så kan vi tage de alvorlige drøftelser der, siger Mercado.

Også Leif Lahn og Finn Sørensen holder et vågent øje med konsekvenserne af reformen.

- Vi læner os ikke tilbage i denne her sag, siger Leif Lahn, mens Finn Sørensen slutter:

- Enhedslisten stiller løbende spørgsmål om det her, og vi vil fortsat forsøge at spille rollen som vagthunden, der sætte fokus på problemet.