Politik

Fire bud på mulig Løkke-afløser: Her er Langballes favorit

Dagen i dag beskriver TV 2's politiske redaktør, Anders Langballe, som meget spændende. Det er i følge ham en historisk udvikling i dansk politik, hvor denne tvivl om Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, er uden sammenligning.

Derfor bliver der i forskellige dele af det politiske liv i Venstre talt om en mulig, ny formand. I takt med at flere og flere kommuneforeninger siger nej til Lars Løkke Rasmussen som formand, så spreder der sig nye bud på en partiformand.

Anders Langballe gennemgår fire af de navne, der er blevet nævnt som en ny formand, hvis nu Lars Løkke Rasmussen stopper som formand.

Den tidligere succes

En af de nævnte folk er Anders Fogh Rasmussen, der er tidligere statsminister i Danmark. Efter et job som generalsekretær i NATO er det dog i følge Anders Langballe urealistisk, at Anders Fogh Rasmussen vender hjem.

- Når han alligevel bliver nævnt, så er det på grund af den situation i Venstre, der er så vild. Der er kaos, åbent oprør og krig, og der var 10-12 år med orden med Anders Fogh Rasmussen som formand. Der var ro på tingene, han var partiets stærke mand, og derfor tror jeg, at han bliver nævnt. Der sidder nogle derude, der ikke kan holde ud at se den uorden i deres parti, og så tænker de, at ved ham Fogh er der hård linje og styr på tingene, siger Anders Langballe.

Rundet af Venstre

En anden mulighed er partiets politiske ordfører, Inger Støjberg. Hun har en anderledes profil end de andre kandidater og tidligere Venstre-formænd, og det kan være derfor, at Inger Støjbergs navn bliver nævnt.

- En yngre kvinde, der gør det super godt, skarp i replikken, afholdt i store dele af sit parti. Hun har både den der frækhed og skarphed, som mange søger, men man er stadig ikke i tvivl om, at hun er rundet af det klassiske og jyske Venstre, og det gør, at hun bliver nævnt. Jeg tror ikke, at hun bliver formand nu, men det kan ikke udelukkes, hvis Lars Løkke Rasmussen falder, og jeg siger hvis, at hun kan komme i spil som næstformand i Venstre, mener Anders Langballe.

Flabet og fræk

Tidligt i forløbet blev den tidligere forsvarsminister og nuværende administrerende direktør i Landbrug og Fødevarer, Søren Gade, nævnt i rækken over mulige afløsere. Han var dog selv ude omkring Europa-Parlamentsvalget og sige, at han ikke skal være formand.

- Han bliver nævnt og er næsten den, når vi snakker rundt i baglandet, der bliver nævnt af flest. Kristian Jensen er klart favorit, men når man kigger på de andre, så er Søren Gade den, flest peger på, som ikke peger på Kristian Jensen. Det er også fordi, han var meget afholdt, da han var i Venstre. Han var flabet og fræk, han kørte butikken som forsvarsminister ganske solidt, indtil det gik skævt, og det smuldrede, siger Anders Langballe.

'Kristian Kedelig'

Den store favorit vurderer Anders Langballe til at være Kristian Jensen. Orden i bilag, en tid som bankmand og styr på baglandet er dét, der kendetegner favoritten.

I Venstre kalder nogen ham for 'Kristian Kedelig'. Det, synes jeg ikke, er helt rimeligt, for han er en festlig fyr. Han er ordentlig, han er arbejdsom. Det er en bankmand fra Vestjylland, der går til springgymnastik, det er ordentligt, der er ikke noget flakken rundt, der er ikke rod i bilag, siger Anders Langballe.

Adspurgt direkte om en mulig vinder af en afstemning på et Venstre-landsmøde, så mener Anders Langballe, at netop den vestjyske bankmand vil være favorit overfor Lars Løkke Rasmussen.

- Det er et stort spørgsmål, men jeg tror, at hvis det kommer til et kampvalg, så står Kristian Jensen stærkest, fordi han har store dele af det jyske bagland bag sig, siger Anders Langballe.

Se hele analysen med Anders Langballe fra Go' Morgen Danmark i videoen ovenfor.