Politik

OVERBLIK: Her er Løkke-sagen dag for dag

Venstres formand Lars Løkke Rasmussen er under massivt pres fra baglandet, og kritikere i Venstres hovedbestyrelse arbejder nu på at mobilisere kræfter til at vælte ham. Her kan du få et hurtigt overblik over sagen, der har kan vælte Lars Løkke Rasmussen.

Uroen startede midt i maj, da den nyeste bilagssag begyndte at rulle. Sagen var særlig slem for Lars Løkke Rasmussen og Venstre, da flere gange tidligere har været involveret i negative sager med bilag og overforbrug. Du kan læse mere om de gamle sager her.

Nedenfor kan du følge udviklingen af den aktuelle sag, der har udviklet sig dag for dag.

13. maj 2014 - Tøjsagen kommer frem

Ekstra Bladet afslører den 13. maj, at Lars Løkke Rasmussen i sin statsministertid fik eksklusivt herretøj og sko for i alt 152.000 kroner betalt af Venstre.

14. maj 2014 - Kritik fra baglandet

De dyre udgifter til formanden møder både intern kritik på Venstres gruppemøde og flere steder i baglandet, som ønsker en redegørelse for partiformandens tøjforbrug. Tidligere borgmester i Pandrup Kommune og mangeårigt medlem af Venstre Flemming Jansen medler sig ud af partiet.

15. maj 2014 - Vælgerne tager afstand

Næsten hver tredje Venstre-vælger svarer i en Megafon-måling, at de har fået et mere negativt syn på partiets formand Lars Løkke Rasmussen, og folketingskandidat for De Konservative og tidligere formand for Konservativ Ungdom, Rune Kristensen, vil ikke længere støtte Løkke som statsministerkandidat.

16. maj 2014 - Familierejse til Mallorca og ny kritik

Flere Venstre-profiler går offentlig frem og kritiserer Løkke. Det får Venstre til at udsende bred, hvor det står, at Venstre også har betalt for en privatrejse for formandens kone og søn.

17. maj 2014 - Rygning på hotelværelser

Det kommer frem, at Venstre også har betalt for, at Lars Løkke har kunnet ryge på hotelværelser. Både et hovedbestyrelsesmedlem og to EP-kandidater står frem og kritiserer betalingerne for formanden, der forstyrrer den igangværende valgkamp.

18. maj 2014 - Presset Venstre forsvarer Løkke

Inger Støjberg og Claus Hjort Frederiksen sendes på banen for at forsvare formanden og de betalte bilag. Venstres partisekretær slår fast, at partiet allerede i 2012 fik et helt nyt regelsæt for brug af penge i partiet.

19. maj 2014 - Tvivl om skattesnyd

Efter bilagssagerne er kommet frem, stilles der offentligt tvivl ved, om Lars Løkke Rasmussen har betalt skat af goderne fra Venstre. Medlem af Venstres forretningsudvalg Peter Gæmelke vil have undersøgt, om partiet har indberettet personalegoderne korrekt, mens Løkke slår fast, at skattespørgsmål er en privatsag, og at der ikke er noget at komme efter.

20. maj 2014 - Skæbnedag for Løkke

Lars Løkke Rasmussen skal stå skoleret for Venstres forretningsudvalg og forklare sig i sagen om flybilletter, rygning og dyre habitter. Udvalget slår efterfølgende fast, at der fortsat er fuld opbakning til formanden. Samme melding lød tidligere på dagen på et gruppemøde, fortalte en tydelig rørt Lars Løkke.

21. maj 2014 - Venstre i frit fald

Partiforeningerne beretter at de vinker farvel til medlemmer, og nogle steder er hvervningen helt sat på standby. Meningsmålingerne er de dårligste siden september 2011, og igen beklager partiets EP-kandidater sig over, at Løkke-sagen skader deres valgkamp.

22. maj 2014 - Ny intern uro

Kritikken fra baglandet fortsætter, og Lars Løkke Rasmussen beskyldes i Berlingske for hykleri og dobbeltmoral fra egne rækker. Der lyder krav om flere interne møder, mere dokumentation og endda uvildige undersøgelser.

23. maj 2014 - Sponsorbetalt tøj

Det vækker ny opsigt i baglandet, da Jyllands-Posten kan afsløre, at en del af regningen på 152.000 kroner for tøj til Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, er blevet betalt af en sponsor. Presset bliver så stort, at Landbrug & Fødevarer føler sig nødsaget til offentligt at afvise, at det er dem, der har sponsoreret en del af tøj-regningen.

24. maj 2014 - Ny tilbagegang dagen før valget

Venstre fortsætter med at gå tilbage i de sidste meningsmålinger op til EP-valget. Den allersidste måling sender partiet under 20 procent af stemmerne og dermed en mindre vælgerandel end ved EP-valget i 2009.

25. maj 2014 - Vælgerlussing til EP-valget

Venstre får et katastrofevalg. De får blot 16,7 procent af stemmerne og mister et mandat. Kritikken vokser, rygterne går på Løkkes afgang, og i sin tale på valgaftenen tager Venstre-formanden det fulde ansvar for nedturen og fremrykker hovedbestyrelsesmødet, der kan afgøre hans fremtid som formand og statsministerkandidat.

26. maj 2014 - Bagland kræver Løkkes afgang

Venstre-baglandet er rystet ovenpå et katastrofalt valg og pilen peger én vej. Allerede her starter de første kritiske røster, der kræver udskiftning på formandsposten, men Løkke fastholder, at han er klar til at fortsætte og kæmpe videre.

27. maj 2014 - Massivt pres på Løkke

Meningsmålinger retter stor kritik af Løkke og giver ham skylden for valgnederlaget. Flere politikere fra baglandet træder frem og kræver, at formanden træder tilbage, mens politiske analytikere slår fast, at kritikken og uroen kan koste Løkke livet som Venstre-formand.

28. maj 2014 - Alliance vil vælte Løkke

Det kommer frem, at kritikerne i Venstre mobiliserer kræfter til at vælte formand Lars Løkke Rasmussen på et hovedbestyrelsesmøde tirsdag den 3. juni. Heriblandt Langelands borgmester Bjarne Nielsen, som fortæller, at stemningen i baglandet er, at man vil have en ny formand.