Politik

Analyse: Løkke kæmper for lederskabet

Det bliver en morgen med alvorlige tømmermænd, når Venstres folketingspolitikere, bagland og ikke mindst parlamentskandidater i dag vågner op til dønningerne fra det valg til Europa-Parlamentet, der i går gav partiet en regulær øretøve med en beskeden opbakning på kun 16,7 procent fra vælgerne.

Venstres formand Lars Løkke Rasmussen erkendte i nat nederlaget og tog sin del af ansvaret i en tale, hvor han samtidig annoncerede, at Venstres kommende møde i partiets hovedbestyrelse i dag vil blive fremrykket til en endnu ukendt dato.

- Det er en meget svær situation for Venstre. For det første er der ingen, der er i tvivl om, at det valgresultatet er en konsekvens af hans bilagssag. Det er der ingen i Venstre, der nu er i tvivl om, siger TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup Larsen om Venstres markante valgnederlag. 

- Og risikerer Venstre nu, at Helle Thorning-Schmidt pludselig får et håb - a fighting chance - og nogle vælgere går derover? Det kræver selvfølgelig de næste ugers meningsmålinger, før man kan vide det, siger Peter Lautrup Larsen.

Det kogte i Venstres bagland i sidste uge. Vil partitoppen og Lars Løkke Rasmussen være i stand til at holde ro på baglandet med valgresultatet i aftes?

- En af grundene til, at man fremskyndede forretningsudvalgsmødet, der ellers skulle have været afholdt i morgen, til tirsdag i sidste uge, var jo for at prøve at lægge låg på og få den opbakning, man kunne forvente. Før et valg er det jo sværrere at kritisere. Der vil man jo gerne have lukket sagen. 

- Jeg tror også det er kommet bag på Venstre-toppen, at den massive opbakning hos Venstres øverste organer ikke er slået mere igennem - at de ikke har været i stand til alligevel at tøjle baglandet, siger Peter Lautrup Larsen.

- Venstre sidder med tilbageholdt åndedræt de kommende dage og uger og kigger på meningsmålinger. Lars Løkke kan jo ikke gøre meget mere. Nu har han været ude og beklage. Han har holdt den tale, som næsten er historisk, og har påtaget sig et et ansvar. Og der er indkaldt til hovedbestyrelsesmøde. Men hvad så? Det kommer helt an på, hvordan vælgerne vil reagere, vurderer TV 2s politiske analytiker.

Senere i dag bliver det afgjort, hvem der får Venstres anden plads i Europa-Parlamentet. Det bliver formentlig en gyser mellem partiets to ekisterende parlamentmedlemmer, Jens Rohde og Morten Løkkegaard. Først når de personlige stemmer er talt op, er det slag afgjort.

Venstre holder gruppemøde på Christiansborg kl. 11.00. Her vil valgresultatet uden tvivl blive et tema.

TV 2 News og tv2.dk følger hele dagen valget dagen derpå med nyheder, analyser, reaktioner og  interviews fra valgets hovedpersoner.