Politik

Margrete Auken om tilbagegang: Jeg kan godt regne selv

Ifølge den seneste måling fra Megafon står SF med 9,6 procent af stemmerne til at få ét mandat i det nye Europa-Parlament.

Det er ét mandat mindre end ved valget i 2009, hvor SF fik 15,9 procent af stemmerne.

Partiets spidskandidat, Margrete Auken, mener trods tilbagegangen, at valget tegner til at blive en succes for SF.

- Det er gået så fantastisk flot, siger Margrete Auken til TV 2 News.

- Sidste gang for fem år siden, der havde vi det bedste valg, som SF nogensinde har haft. For bare fem måneder siden var vi i total nedsmeltning og lå nede på bare tre-fire procent ( i meningsmålinger til Folketinget, red.). Og det er den historie, som jeg synes er sjov, siger hun.

Fik du fat i, at I går et mandat tilbage?

- Ved du hvad, jeg kan altså godt regne selv, ikke, siger Margrete Auken.

Hvorfor går det lidt tilbage?

- Det går meget tilbage, men det går enormt frem.

Det må du lige uddybe.

- Hvis ikke du har opdaget det selv, så har SF haft nogle problemer.

Ja, det har jeg opdaget.

- Vi var ved en nedsmeltning i januar og troede faktisk, at nu var det slut med SF, men så løb vi den i gang. Og det har været muligt at tale vores vælgere op, siger Margrete Auken.

Tager glæderne på forskud

Meningsmålingen fra Megafon, der giver SF 9,6 procent af stemmerne, er behæftet med en god portion usikkerhed, da Europa-Parlamentsvalg traditionelt er svære at forudsige (se faktaboks).

Men usikkerheden generer tilsyneladende ikke Margrete Auken.

-Jeg synes altid, at man skal tage glæderne på forskud, for ellers risikerer man ikke at få dem, siger hun.

Ved valget i 2009 fik SF valgt både Margrete Auken og Emilie Turunen ind i Europa-Parlamentet. Men sidstnævntes skifte til Socialdemokraterne i marts 2013 har gjort, at SF i praksis kun har fat et mandat det seneste år. 

Følg valget på Twitter: #tv2valg

#tv2valg er TV 2's officielle hashtag under valget, og her kan du løbende få seneste nyt fra TV 2, dem du følger på Twitter og selv deltage i debatten med dine tweets

Megafon: Derfor er EP-valg sværere at forudsige end folketingsvalg

Analyseinstituttet Megafon udarbejder meningsmålinger for TV 2 op til Europaparlamentsvalget søndag den 25. maj.

Men i forhold til et folketingsvalg, er meningsmålingerne ved Europaparlamentsvalget behæftet med en større usikkerhed.

Her er Megafons forklaring på, hvorfor det er sværere at forudsige ved Europaparlamentsvalget.

Vælgerne ved mindre og er mindre interesserede i emnet end ved et folketingsvalg

Vælgerne har ikke det samme overblik over, hvad de forskellige partier står for i EU-politikken. Derfor er de meget mere mobile, end de er ved et folketingsvalg og kan skifte holdning mange gange op til et valg.

Vælgerne ved mindre om kandidaterne end ved et folketingsvalg

Opfattelsen af hvorvidt en kandidat er troværdig, kompetent eller simpelt hen bare sympatisk har meget stor betydning. Forskellen på landspolitik og EU-politik er den, at i det landspolitiske har vælgerne et ekstremt godt billede af, hvem de toneangivende personer i de forskellige partier er. I EU-politikken kommer dette til gengæld for mange som en aha-oplevelse i selve stemmeboksen, når man ser den fulde kandidat-liste

Stemmeprocenten er betragteligt lavere end ved et folketingsvalg

Typisk er det kun godt halvdelen af vælgerne, der rent faktisk når ned at stemme, når der er et Europaparlamentsvalg. Det kan godt være, at man på forhånd er fast besluttet på hvem man vil stemme på, men så får man det måske ikke lige gjort. Der ses ikke på samme måde skævt til ikke at gøre sin demokratiske ”pligt” i denne sammenhæng. Det har naturligvis en effekt, at op mod halvdelen af vælgerne bliver væk. Visse grupper af vælgere kan blive overrepræsenteret eller underrepræsenteret blandt de, der rent faktisk stemmer