Politik

Løkke efter katastrofe-valg: Vi er i krise, og det er min skyld

Venstre står med 16,7 procent af stemmerne til en markant tilbagegang.

3,4 procentpoint mister Venstre i forhold til valget i 2009, men derudover ser Venstre også ud til et miste ét af sine hidtidige tre mandater.

Et skuffende resultat for Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, der kalder partiets øjeblikkelige situation for en krise.

- Venstre er i krise. Vi har fået en begmand af vælgerne. Det er vi nødt til at tage alvorligt. Og det er jeg i særlig grad nødt til at tage alvorligt, siger Lars Løkke Rasmussen.

Løkke mener, at den seneste bilagssag har haft stor betydning.

- Venstre har slet ikke fået det valg, vi skulle have. Det er mit ansvar. Skriverierne har skygget og taget opmærksomhed fra Venstres politik, og det er nok hovedforklaringen for resultatet. Det ansvar tager jeg på mig.

- Det har også været en prøvelse at blive sat tilbage og opleve, at den politiske debat har handlet om alt muligt andet.

Men selvom Lars Løkke Rasmussen påtager sig ansvaret, stikker han også lidt til mediernes rolle.

- Når vi har lagt skuffelse bag os, skal vi videre. Vi har svarene, og i det omfang vi får lov at trænge igennem mediemureren og tale med danskerne, så har vi svarerne, siger han.

Indkalder til møde i hovedbestyrelsen

Ud over at reflektere over valget brugte Lars Løkke Rasmussen også sin tale til at kigge fremad mod et kommende folketingsvalg.

- Jeg ved godt, at det ikke bliver let, og at det i morgen er sværere end for ti dage siden. Og derfor har Venstre brug for at samles og finde tilbage til det parti, vi er. Vi har brug for at slikke sårene.

Og den samling, som Lars Løkke taler om, skal på baggrund af det skuffende resultat ske hurtigere end planlagt.

- Det er uholdbart først at mødes i hovedbestyrelse til august (som er planen nu, red.). Derfor vil jeg i morgen indkalde til møde inden alt for læge, så vi kan få Venstre tilbage i sadlen, siger Lars Løkke Rasmussen.

Trods modgangen slår han fast, at han agter at fortsætte som formand.

- Jeg bilder mig ind, at jeg har kræfter, temperament og mod til at bringe Venstre i mål og tage nøglerne tilbage.

- Det kræver hårdt arbejde, men jeg er indstillet på det, hvis I vil, siger han.