Politik

Flere EU-borgere afvist ved valgsted: Du kan ikke stemme

Tv2.dk har fået flere henvendelser fra EU-borgere bosiddende i Danmark, som er blevet afvist ved deres lokale valgsted i Danmark, da de forsøgte at stemme til Europa-Parlamentsvalget, sådan som de som borger i et EU-medlemsland ellers har ret til.

Martin Dale har haft fast bopæl i Danmark i 13 år og har tidligere stemt ved et EU-valg i Danmark, men i modsætning til valget i 2009 har han denne gang ikke modtaget en stemmeseddel. Alligevel forsøgte han at stemme på sit valgsted på VUC i Helsingør. Han blev dog afvist.

- Jeg synes, at det er en af vores største rettigheder, og jeg er meget, meget skuffet over, at jeg ikke kan stemme, siger han til tv2.dk.

Han siger videre, at tre af hans britiske venner bosiddende i Danmark heller ikke har kunnet stemme i dag med den samme begrundelse, som han selv fik.

Har ikke modtaget postkort fra indenrigsministeriet

Martin Dale har fået oplyst, at han skulle have modtaget et brev fra Økonomi- og Indenrigsministeriet med oplysninger om, at han skulle søge om optagelse på valglisten inden den 22. april for at kunne stemme til Europa-Parlamentsvalget. Men ligesom Valentina Marras fortæller her, har han heller ikke modtaget et brev.

Det samme gør sig gældende for den 42-årige rumænske statsborger Mihaela Nielsen, der har boet i Danmark i 21 år.

- Jeg ringede til kommunen i torsdags, og de fortalte mig, at der var flere valgkort på vej med posten, og hvis jeg ikke nåede at få det, så ville jeg kunne stemme ved at fremvise mit sundhedskort. Men da jeg kom ned til stemmestedet fik jeg at vide, at jeg ikke kunne stemme, fordi jeg ikke var på valglisten,” fortæller hun til tv2.dk.

Hun siger videre:

- Jeg er bare sur over ikke at kunne få lov til at stemme, men der er jo desværre ikke så meget at gøre ved det mere.

Har du tidligere stemt til EU-valg i Danmark, er du automatisk på valglisten

Ifølge valgkonsulent i økonomi- og indenrigsministeriet, Nicoline Nyholm Miller, kommer man automatisk på valglisten, hvis man tidligere har stemt ved et EU-valg i Danmark:

- Hvis man tidligere har stemt til et Europa-Parlamentsvalg i Danmark - og ikke har søgt om at blive fjernet fra valglisten eller har registreret udrejse i den mellemliggende periode - så er man automatisk optaget på listen - og altså have ret til at stemme - uanset om man har stemt i 2004 og 2009 - eller tidligere, siger hun til tv2.dk.

Nicoline Nyholm Miller fortæller, at man i år har udsendt oplysninger til EU-borgere i Danmark på et postkort i størrelsen A5, men både Martin Dale, Mihaela Nielsen og Valentina Marras oplyser altså til tv2.dk, at de ikke har modtaget postkortet.

Økonomi- og indenrigsministeriet udsender ikke oplysningerne digitalt, da det endnu ikke er et krav, at alle har en digital postkasse.

Har du som EU-borger også fået nej til at stemme i Danmark i dag?

Som du kan læse i denne artikel, er flere EU-statsborgere bosiddende i Danmark blevet afvist ved et dansk valgsted. Hvis du har oplevet det samme som Martin Dale, Valentina Marras og Mihaela Nielsen, hører jeg meget gerne fra dig. Send en mail til Natali på nabr(snabel-a)tv2.dk