Politik

Regeringen går ind i sag om ulovlig EU-støtte

Regeringen lægger nu pres på EU-kommissionen for at få undersøgt, om der er givet ulovlig støtte til virksomheder, der har fået hjælp til at udvide produktionen i andre EU-lande, mens der er nedlagt arbejdspladser i Danmark.

Det sker efter TV2 Nyhederne i går kunne afsløre, at Coloplast har modtaget godt 45 millioner kroner fra EU's regionale fond til to fabrikker i Ungarn, mens der er fyret op mod 700 ansatte i Danmark. Pengene er udbetalt af ungarske myndigheder, men EU-kommissionen har det overordnede ansvar.

- Der er sager hvor der er mistanke om, at de her midler er brugt på en forkert måde, siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R).

- Derfor har vi taget direkte kontakt til EU-kommissionen, der har ansvaret. De vil kigge på sagen, og jeg har fuld tiltro til, at de vil gribe ind, hvis der er foregået noget, der ikke skulle være foregået.  En ting er klart, de her midler skal ikke bruges til at flytte arbejdspladser ud af Danmark, siger ministeren.

Reglerne for EU's regionale fond slår fast, at støtte til udvikling af arbejdspladser i et EU-land ikke må ske på bekostning af arbejdspladser i et andet EU-land. Pengene må altså ikke bruges til udflytning af jobs.

Coloplast vil ikke deltage i interview på TV2, men afviser i en mail at have gjort noget forkert.

- Nedlæggelsen af produktionsarbejdspladser i Danmark er sket uafhængigt af EU-midlerne til investeringerne i vores produktionsfaciliteter i Ungarn, skriver Coloplast og tilføjer:

- Vi mener ikke, at vi har brudt EU's regler og er overbeviste om, at vi overholder alle de betingelser, som knytter sig til de modtagne midler.

Men fagforeningen 3F og en række danske EU-parlamentarikere er ikke overbevist og kræver, at sagen bliver undersøgt.

Også flere andre virksomheder er i søgelyset for at have modtaget ulovlig EU-støtte i forbindelse med udflytning af arbejdspladser.