Politik

Engell: Derfor slår Venstre-toppen ring om Løkke

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, er i uvejr igen. Denne gang på grund af tøj og sko til klædeskabet for mange tusinde kroner betalt af partikassen. Tøj, som han tilmed anklages for ikke at have betale skat af.

Sidste år var det den nok så omtalte GGGI-sag, der belastede formanden og dermed også partiet.

Og tilbage i 2008 kom det frem, at Lars Løkke Rasmussen havde rod i sine bilag. Her viste det sig, at skatteyderne havde betalt for blandt andet cigaretter, private restaurantbesøg og hotelophold.

Men hele vejen har partifællerne i Venstre-toppen stået bag Lars Løkke Rasmussen. Ikke mindst i de seneste to sager, hvor han har stået i spidsen for partiet som formand.

Blandt de faste "forsvarskrigere" er Søren Pind, Claus Hjort Frederiksen og Inger Støjberg, som det fremgår af videoen ovenfor.

Tradition og taktik

- Der er en mangeårig tradition og en stærk kultur i Venstre for, at partiet altid støtter stærkt op om deres formand, og det samme gør de i øjeblikket. Det er jo ikke nødvendigvis det samme, som at man accepterer sagens forløb, men udadtil står man fuldt og helt bag formanden af taktiske årsager, forklarer politisk kommentator Hans Engell og fortsætter.

- I øvrigt er det jo heller ikke sådan, at der står én i kulissen og tripper, som er helt oplagt til at tage over.  Derudover vil et formandsskifte skabe uro, og derfor slår man ring om formanden og sig selv i partitoppen, hvor man forsøger at afblæse uvejret for at holde på mandaterne, lyder det fra Hans Engell.

Kommentatoren vurderer, at der er tre ting, der kan vælte formanden.

- Den ene er, at forretningsudvalget peger tommelfingeren nedad efter mødet tirsdag aften. Det tror jeg nu ikke umiddelbart, de gør. Den anden er, at vælgerne peger tommelfingeren nedad og den tredje ting er, hvis han får en skattesag på halsen.

Hvorvidt de sidste to forhold er et scenarie, vil Hans Engell dog ikke kloge sig på.

Tirsdag aften klokken 18.30 skal Lars Løkke Rasmussen afgive forklaring for forretningsudvalget.