Politik

Redaktør: - Johannes tale var blottet for overraskelser

Den ugentlige arbejdstid skal ned, og danskerne skal deles om arbejdet, mener Enhedslisten.

- Det er på tide, vi begynder at diskutere, om ikke væksten i forbrug skal veksles til mere tid med vores børn, lød det for kort tid siden fra Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen, som i sin tale ved partiets årsmøde i Øksnehallen i København talte for et "opgør med vækstideologien".

Anders Langballe, der er politisk redaktør på TV 2, vurderer talen til at være ”blottet for politiske overraskelser”.

- Det er en klassisk Enhedslisten-tale anno 2014. Johanne Schmidt-Nielsen kalder - ikke overraskende - til kamp mod vækstideologi, hvor man har fokus på, at der skal være økonomisk vækst år efter år, og spørger ’hvad skal man egentlig med økonomisk vækst?’ og ’kan man fordele arbejdet på en anden måde?’, siger Anders Langballe til tv2.dk.

- Det er en bane, Enhedslisten har for sig selv. Der er ikke andre etablerede partier i Folketinget, der har den linje. Tværtimod mener de andre, at man er nødt til at lave tiltag, der kan skabe positiv vækst i samfundet, fordi vækst er nødvendigt for at opretholde levestandarden.

Der må ikke være tvivl om, at Enhedslisten er et fuldt demokratisk parti, som ikke vil gennemføre en revolution med voldelige midler, fastslog Johanne Schmidt-Nielsen også i sin tale foran 345 delegerede og 148 suppleanter ved landsmødet, hvor partiet vedtager sit nye principprogram.

- Enhedslisten skal stadig være tilhænger af en revolution, men den skal alene gennemføres med demokratiske valg. Det handler om sprogbruget, og det sagde Johanne Schmidt-Nielsen også selv: Netop sproget er en af de væsentligste grunde til at ændre i principprogrammet, forklarer Anders Langballe.

- Og det rammer lige ned i en politisk diskussion internt i Enhedslisten. Der er jo altså mange grupperinger i partiet, som ønsker, at man fastholder de gamle formuleringer om, hvad det vil sige at være et revolutionært parti.

Siden årsmødet i 2013 har Enhedslistens medlemmer drøftet programmet og fjernet godt to tredjedele af ændringsforslagene.

Årsmødet i Øksnehallen i København markerer Enhedslistens 25-års jubilæum, og det kommer kort efter, at Enhedslisten har oplevet et uvant dyk i den seneste meningsmåling, som Voxmeter har lavet for Ritzau.

Her står partiet til 8,7 procent af stemmerne, og samtidig har SR-regeringen fortsat ikke udsigt til at kunne fortsætte efter næste valg.