Politik

Efter tøjsagen: Nu vil danskerne hellere have Thorning

Flere danskere foretrækker nu Helle Thorning-Schmidt end Lars Løkke Rasmussen som landets statsminister. Og samtidig finder danskerne den nuværende statsminister langt mere troværdig end Venstre-formanden.

Sådan lyder resultatet af en ny måling, som Megafon har foretaget for TV 2 og Politiken.

På spørgsmålet om, hvem af de to statsministerkandidater danskerne foretrækker, svarer 42 procent Helle Thorning-Schmidt, mens 36 procent svarer Lars Løkke Rasmussen. 20 procent svarer, at de to er lige gode eller dårlige.

Når danskerne bliver spurgt til de to partilederes troværdighed, scorer Thorning med 44 procent markant højere end Løkke, som blot 24 procent af danskerne peger på som den mest troværdige af de to. 31 procent mener, at de er lige troværdige.

Tøjsagen

Målingen er foretaget blandt 1145 repræsentativt udvalgte danskere, der er blevet spurgt onsdag – altså efter to dage, hvor Lars Løkke Rasmussens tøjsag har været i fokus.

Ekstra Bladet skrev tirsdag, at Lars Løkke Rasmussen fra december 2010 til september 2011 fik sko, habitter, underbukser og skjorter til en værdi af 152.000 kroner betalt af Venstre. Tøj, der skal have været benyttet blandt andet i forbindelse med partiets kampagner. Partisekretær Claus Richter har efterfølgende forklaret, at Løkke ”selv har afholdt udgiften”, hvis tøjet efterfølgende har været brugt privat.

Den nye måling viser imidlertid, at sagen er dybt skadelig for Løkkes troværdighed, siger Anders Langballe, politisk redaktør på TV 2:

- Disse tal understreger, hvorfor Venstre tager den her sag så alvorligt. De ved godt, at spørgsmålet om troværdighed bliver helt centralt i en kommende valgkamp. Og målingen viser, at der i den grad er grund til bekymring hos Venstre.

Anders Langballe understreger også, at tøjsagen rammer Lars Løkke ekstra hårdt, fordi han sidste år var igennem GGGI-sagen om blandt andet dyre rejser på 1. klasse, delvist betalt af danske bistandskroner.

- Når Løkke ligger så lavt i troværdighedsmålingen, som han gør, så skyldes det, at tøjsagen blot er den seneste af flere, der simpelthen har rejst tvivl om hans karakter og dømmekraft. Sagerne er med til at tegne et billede af en politiker, der måske har svært ved at begrænse sig, når det handler om penge, der ikke er hans egne.

Har før været i bund

Troværdighedsmålingerne var heller ikke opløftende læsning i Venstre-lejren, da GGGI-sagen var på sit højeste i efteråret 2013. Dengang lykkedes det Løkke at få vendt dagsordenen, da han højest overraskende pludselig lavede en finanslovsaftale med regeringen.

- Lars Løkke har før været nede og derefter formået at få bygget sig selv op igen. Han fik et ordentligt rygstød og satte en anden dagsorden med finanslovsaftalen. Nu kan Venstre så håbe på, at det samme kan ske med eksempelvis den store beskæftigelsesreform, der forhandles i øjeblikket, siger Anders Langballe og fortsætter:

- Men overfor står en regering, der er pinligt bevidst om, at sidst Løkke var i knæ, var det på sin vis regeringen, der var med til at hive ham op. Den slags taktiske overvejelser fylder meget i politikernes hoveder i øjeblikket.