Politik

Lykketoft: Valgvideo-kritik er manglende humoristisk sans

Animeret sex og vold skal lokke unge i stemmeboksen til det kommende Europa-Parlamentsvalg. Det virker til at være signalet i en ny video fra Folketinget, hvor den fiktive hovedperson – Voteman – får oralsex af fire nøgne kvinder og tæver unge til at stemme.

Videoen har dagen igennem mødt en del kritik, men Folketingets formand Mogens Lykketoft afviser kritikken. Han har selv været med til at nikke god for, at videoen blev sendt i omløb.

- Det er en meget, meget provokerende, og nogle synes useriøs, og nogle synes direkte frastødende, jeg synes egentlig ret humoristisk måde at gøre opmærksom på, at der er et valg, siger Mogens Lykketoft.

Han understreger, at det selvfølgelig hverken er en anbefaling af blowjobs eller til at hugge hovedet af folk, eller at banke dem til at gå hen og stemme.

- Det er en video, der henvender sig til en bestemt gruppe af de helt unge i en tegnefilmsform, de kender og griner af i forvejen, for at gøre dem opmærksom på, at der er et valg. Det er i al sin dramatiske uskyldighed det, det handler om, siger han.

Videoen, der er udgivet af Folketingets kommunikationsafdeling og EU-oplysning, møder alligevel modstand fra partier på tværs af Folketinget. En af kritikerne er SF's ligestillingsordfører Özlem Cekic.

- Jeg synes, det er en ekstrem pinlig video, fordi den er i den grad med til at sætte kvinde i en rolle, hvor det eneste, de kan gøre, det er at sutte den af og være nogle sexobjekter, mens manden, der er i den her video, er jo voldelig og kan ikke sætte to ord sammen, og unge virker som om, de kun kan trues til at stemme. Så jeg kan ikke se, hvad den skal gøre godt for, siger hun.

Özlem Cekic vil nu klage over videoen til Folketingets Præsidium, hvor Mogens Lykketoft sidder. Det får ham dog ikke til at ændre hans syn på videoen.

- Jeg tror, jeg vil nøjes med at sige, jeg forstår udmærket alle de forskellige fortolkninger og også den modstand, der er. Men jeg synes også, min gode ven Özlem Cekic mangler bare det mindste strøg af humoristisk sans i sin anmeldelse af filmen, siger Mogens Lykketoft.