Politik

Kommentator: Løkke kommer med tomme trusler

Det er mest af alt en tom trussel, når  Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, på forsiden af flere store søndagsaviser melder ud, at han ikke ønsker at være statsminister for "enhver pris".

I realiteternes verden er der nemlig ingen alternative statsministerkandidater til Venstres formand i blå blok, fastslår Politikens politiske redaktør, Mette Østergaard.

- Og mon ikke også Løkkes lyst til at genindtage Statsministeriet tåler at sluge en politisk kamel på valgnatten, hvis det skulle komme dertil. Derfor bliver truslen tom, skriver hun i en kommentar i Politiken.

Løkkes egentlige formål med budskabet er ikke at sætte en eventuel statsministerpost på spil.

Meldingen har derimod to overordnede strategiske mål: Den skal understrege, at Løkke sidder for bordenden i en kommende regering samt udviske billedet af Venstre som et parti, der agerer enormt taktisk.

- Hvis man er villig til at ofre statsministerposten for sin politik, må det være dybtfølt, er budskabet, mener Mette Østergaard.

Sporene skræmmer

Et andet strategisk mål for Løkke er, at han vil undgå, at et eller flere partier kan beskyldes for at svigte deres løfter i tilfælde af en regeringsdannelse. Sporene fra S-SF-alliancens løftebrud skræmmer, mener politisk kommentator på Berlingske, Thomas Larsen.

- Endelig har han (Løkke, red.) noteret, at Dansk Folkepartis stormende succes kan betyde, at Kristian Thulesen Dahl vil insistere på at få et endog meget stort ord at skulle have sagt, hvis DF skal støtte en ny borgerlig regering, skriver Thomas Larsen i Berlingske.

Han tror, at Løkkes udmelding falder i allerbedst jord hos Socialdemokraterne, som ifølge kommentatoren ikke kan vente med at sætte gang i en kampagne om, at Venstre med sin nulvækst vil massakrere velfærden og fyre tusindvis af offentligt ansatte.

Lars Løkke Rasmussen siger i interview med Jyllands-Posten, Politiken og Berlingske, at hans ultimative krav for at stå i spidsen for en borgerlig regering er nulvækst i de offentlige udgifter og en nedsættelse af skatten for de dårligst lønnede.

Lars Løkkes krav

Politiske områder, som Lars Løkke Rasmussen fremhæver som centrale for ham:

- Venstre-formanden ønsker lavere skatter i bunden af indkomstskalaen. Skatten skal altså - med andre ord - ned for de lavtlønnede.

- Derudover vil han holde de offentlige udgifter i ro. Faktisk ønskes et decideret udgiftsstop - også kendt som nulvækst. Løkke formulerer det sådan, at et udgiftsstop er hans "klare udgangspunkt og grundplatform, som han ønsker at stille op på".

- Derudover siger han til Politiken, at udlændingepolitikken skal "gå på to ben". Den melding kommer, efter at Venstre for nyligt har slået fast, at partiet er modstandere af grænsebomme.