Politik

Løkke stiller ultimatum til blå blok

V-formand Lars Løkke Rasmussen vil ikke være statsminister for enhver pris, siger han. Blå blok undrer sig.

Dansk Folkeparti kræver højere udgifter til offentlig velfærd. Liberal Alliance og De Konservative kræver lavere topskat.

Men nu gør Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, det klart, at han på afgørende punkter ikke vil bøje sig, hvis blå blok vinder næste valg, skriver de tre store morgenaviser søndag.

Løkke vil "ikke være statsminister, bare for at at være statsminister", siger han til Politiken, mens han over for Jyllands-Posten forklarer, at i en regering med ham som statsminister vil visse punkter ikke være til diskussion.

- Hvis ikke man kan acceptere de centrale punkter, står det frit for at pege på en anden statsminister, siger han.

De ultimative betingelser er, at "verdens største offentlige sektor" skal holdes i ro, og skatten for de lavestlønnede skal sættes ned.

Men på mange andre områder skal der "naturligvis" indgås kompromisser, understreger Lars Løkke Rasmussen.

- Alle kommer til at give og tage. Jeg peger bare på, at der er noget, som er centralt for mig, som jeg er nødt til at stå fast på, hvis det er mig, der skal være statsminister, siger han til Jyllands-Posten.

Formanden for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, betegner budskabet som "mystisk". Han har svært ved at forestille sig, hvordan Lars Løkke Rasmussen vil forklare sit parti, at han ikke tager statsministerposten, hvis muligheden byder sig.

Samtidig gør Thulesen Dahl det klart, at han ikke vil lade sig koste rundt med af Venstres formand.

- Vi udsteder ikke en blankocheck til et andet parti om den økonomiske politik, siger DF-lederen til Jyllands-Posten.

De to andre borgerlige partiformænd undrer sig også over de kontante meldinger fra Venstres leder.

Både Anders Samuelsen fra Liberal Alliance og Lars Barfoed fra De Konservative konstaterer, at det i sidste ende er Lars Løkkes eget valg, om han ønsker at være statsminister og på hvilke præmisser.

- Jeg kan bare sige, at De Konservative ikke kommer til at lægge ryg til Venstres politik. Vi kommer til at lægge ryg til en regering med Lars Løkke som statsminister - men vi vil også have indrømmelser, siger Lars Barfoed til Berlingske.