Oppositionen vil gøre op med Nets' monopol

De seneste problemer hos Nets kalder på mere konkurrence, når driften af NemID skal i udbud, mener blå blok.

Nets' monopol på driften af NemID skal brydes, når Digitaliseringsstyrelsens kontrakt med Nets udløber i 2015. Sådan lyder en samlet melding fra blå blok, skriver Berlingske.

Opråbet fra oppositionen kommer efter flere sager med problemer om drift og sikkerhed hos Nets. Senest i den såkaldte Se og Hør-sag, hvor en tidligere medarbejder angiveligt har lækket fortrolige data om kendtes kreditkortoplysninger til det kulørte ugeblad.

Ifølge Venstres it-ordfører Michael Aastrup Jensen er der behov for mere konkurrence på området.

- Jeg er klart tilhænger af den model, hvor man har alternativer og selv bestemmer, altså har nogle autoriseringsmodeller, der afgør, hvem der kan stå for login-modellen til den digitale postkasse. Vi taler minimum tre selskaber, som skal stå for opgaven, siger han til Berlingske.

Også Dansk Folkepartis erhvervsordfører Hans Kristian Skibby er tilhænger af, at flere udbydere står for driften, så man undgår kæmpe store nedbrud, hvis der kun er en operatør.

- Vi har set, at både dankortet og NemID ikke har virket, og med den løsning vil driftssikkerheden være større. Det skal i udbud, så andre virksomheder, som har lignende serviceløsninger, kan byde ind.

- Der er det vores opgave som stat at stille udbudsbetingelser og kravspecifikationer, siger Hans Kristian Skibby til Berlingske.

Ifølge avisen er såvel Socialdemokraterne og SF åbne for mere konkurrence, når driften af NemID skal i udbud til næste år.

Nets blev i marts solgt til de to kapitalfonde Bain Capital, Advent International samt danske ATP for en pris omkring 17 milliarder danske kroner.

Virksomheden, der tidligere hed PBS, driver dankortet, betalingsservice og har en aftale med den danske stat om at varetage driften af NemID. Sammen med PostDanmark ejer Nets også e-Boks.