Politik

Efter Se og Hør-skandale: V vil styrke Datatilsynet

Efter Se og Hør-skandalen og senest sagen om læk af følsomme oplysninger fra skyldnerregistret RKI er der noget, der tyder på, at det er nemt at få adgang til danskernes personfølsomme data.

Siden sagerne begyndte at rulle, har man fra flere sider efterlyst handling fra politikerne. Nu præsenterer Venstre et politiske udspil, der skal komme problemerne i møde.

- Det indeholder nogle rent konkrete planer. For eksempel skal man kræve, at alle de virksomheder, som har personfølsomme data, de skal stress-testes, som vi kender det fra bankerne. Simpelthen for at tjekke, hvordan er deres sikkerhed. Og hvis sikkerheden ikke er god nok, så skal et nyt forstærket Datastilsyn kunne komme ud og påpege det og kræve, at de huller bliver fyldt ud, Hvis ikke hullerne bliver fyldt ud, så skal de også kunne give markant større bøder, end de kan i dag, siger partiets it-ordfører, Michael Aastrup Jensen, til TV 2 News.

Ifølge Michael Aastrup Jensen skal datatilsynet have flere midler og ressourcer.

- Vi er i den lidt absurde situation, at samtidig med at vi har de her store it-skandaler, så skærer regeringen faktisk ned på Datatilsynet. Vi mener derimod, at vi skal gå den modsatte vej og få et forstærket Datatilsyn.

Kontorchef ved Datatilsynet, Lena Andersen, siger til tv2.dk, at man hos tilsynet gør, hvad man kan, for at bekæmpe disse sager.

- Men hvis man gerne vil have, at vi skal op i gear, så skal der tilføres flere ressourcer.