Politik

VU-formand skælder ud på Løkke: Du er uambitiøs

Det blev modtaget med stor skuffelse, da formanden for Venstres Ungdom, Jens Husted, søndag kunne læse i Berlingske, at Lars Løkke Rasmussen ikke længere er optaget topskattelettelser.

Venstre-formanden vil i stedet fokusere på at lette skatten i bunden, og selvom Jens Husted også mener, det er en god idé, forstår han ikke, at Venstre har opgivet kampen i toppen.

- Jeg synes, at det er uambitiøst. Det er ikke et 'enten eller'. Det er både og, for selvfølgelig skal vi have gjort op med topskatten. Det må være en af de første opgaver, en liberal regering giver sig i kast med, når den genvinder magten, siger Jens Husted til tv2.dk og tilføjer.

- Jeg er enig med Løkke i, at vi selvfølgelig også skal kigge på skatten i bunden, for selvfølgelig skal det kunne betale sig at arbejde. Men det udelukker da ikke også et opgør med topskatten.

Topskatten er siden Poul Schlüters regeringstid eller faldet fra 73,2 procent til det nuværende niveau på 56,2 procent.

Den skattereform, der for øjeblikket er under indfasning sikrer, at der i år er ca. 80.000 danskere færre end sidste år, der skal betale topskat, eftersom topskattegrænsen i år er blevet hævet til 449.100 kr.

Men det er ikke nok for VU-formanden.

- Topskatten er jo en jantelovsskat, og den bidrager ikke med noget. Den er nærmest gratis at afskaffe, det er peaunuts, hvad det koster. Den er dybest set en misundelsesskat, og derfor bør Lars Løkke tage et fundamentalt opgør med den, siger Jens Husted.

- Da Løkke var statsminister, tog han modige opgør med nogle af dansk politiks hellige køer. Og en af dem, der er tilbage, er topskatten, så jeg synes, at han skal fortsætte den relativt modige stil han havde i statsministeriet. Det nytter ikke noget at blive bange for vores skygge nu.

Folketingskandidat bakker op

Morten Dahlin, der er opstillet for Venstre i Slagelse-kredsen til det kommende folketingsvalg, er på linje med formanden for Venstres Ungdom.

- Jeg tror, det er vigtigt at fokusere på både lettelser i bunden og i toppen. Jeg har fuldt ud respekt for at sænke skatten i bunden. Det, synes jeg, er vigtigt, for det skal kunne betale sig at arbejde. Men det er lige så vigtigt ikke at gøre topskatten uproblematisk, for den er dybt problematisk og koster job og arbejdspladser. Og derfor skal en bundskattelettelse i en ny Venstre-regering være efterfulgt af en topskattelettelser for at få den maksimale effekt på vækst, beskæftigelse og arbejdspladser, siger Morten Dahlin til tv2.dk og tilføjer.

- Det, jeg er ked af, det er, at vi begynder at tale enten eller. En kommende Venstre ledet regering bør kunne finde økonomisk råderum til både at sænke bund- og topskat. Det er både og. Og jeg fornemmer, at det hos Løkke er enten eller, siger Morten Dahlin, der tidligere har bestridt posten som formand for Venstres Ungdom.

Både Konservative og Liberal Alliance udtrykte søndag ligeledes utilfredshed med Lars Løkke Rasmussens kursskifte.