Sass: Velfærdsstaten skal trimmes

16x9
Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen Foto: Scanpix

Velfærdsstaten skal trimmes, hvis den også fremover skal være konkurrencedygtig i den stadig hårdere globale konkurrence. Sådan lyder budskabet fra e

Velfærdsstaten skal trimmes, hvis den også fremover skal være konkurrencedygtig i den stadig hårdere globale konkurrence.

Sådan lyder budskabet fra erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen, der fredag eftermiddag i en tale på Christiansborg gav sit bud på det socialdemokratiske projekt anno 2014.

Anledningen var en reception i Christiansborgs fællessal, hvor en lang række socialdemokrater var mødt op for at drøfte den nye bog ”Socialdemokratiske tænkere”, som udkom forleden.

- Velfærdsstaten blev opbygget i en lokal og national kontekst, nu skal den fungere også i en international. Dvs. den skal trimmes, så den bliver konkurrencedygtig og fleksibel, så vi stadig kan levere frihed, lighed og solidaritet. Og husk: metoder er til at udskifte, ideologien aldrig – målet er det samme som for 20, 30 og 100 år siden nemlig at sikre frihed, lighed og solidaritet, lød det fra Henrik Sass Larsen.

'Nærsynede kritikere'
”Socialdemokratiske tænkere” udkommer på et tidspunkt, hvor Socialdemokraterne står historisk dårligt i meningsmålingerne, og hvor partiet fra flere sider bliver beskyldt for at mangle ’et politisk projekt’.

Erhvervs- og vækstministeren benyttede også sin tale til at lange ud efter partiets kritikere.

- Måske er det for meget at håbe på, at kritikerne får kureret deres nærsynethed. Det er nok for meget at bede om. Men det vil jeg nu forsøge alligevel, sagde Sass og fortsatte:

- Derfor vil jeg bede kritikerne af Socialdemokratiet kigge sig omkring. Nogle måske her i salen – men primært alle dem udenfor. Se, hvad der tilbydes i det politiske landskab. Et Venstre, der hævder at tilslutte sig det socialdemokratiske velfærdsprojekt, men som gerne piller ved den grundlæggende frihed, lighed og solidaritet, hvis de får lov til at regere. Drivkraften for dem er vel liberalismens inderste: absolut maksimal egennytte. Næppe en ideologi som befolkningen ønsker fremfor velfærdsstaten. Og kig på højre og venstrepopulismen. Populært i nuet, men ubrugeligt i længden. Populisme er defineret ved fravær af ansvar. Så snart de to ting forbindes indtræder fordærvet. Og om det bliver leveret af Enhedslisten eller DF er sådan set lige meget – det er lige ubrugeligt til at bygge samfund på.

- Hvis man vil kureres for sin nærsynethed, kan man i stedet kigge på det projekt som centrumvenstre står for i disse dage som en logisk videreførsel af den socialdemokratiske velfærdsstat og ideologi. Målet er ganske enkelt at gøre velfærdsstaten fit til at kunne fungere i en international verden og økonomi.

Er du enig med ministeren – og hvad mener du bør være Socialdemokraternes vigtigste opgave anno 2014? Deltag i debatten på vores Facebook-side.

Henrik Sass Larsen har lagt hele sin tale ud på Facebook. Du kan læse den her.