Politik

Regeringen vil holde på udenlandske studerende

Halvdelen af de udenlandske studerende på danske universiteter forlader Danmark, så snart de er færdige med uddannelsen.

22 | NYHEDERNE kan her til aften fortælle om en ny omfattende plan fra regeringen, der skal stoppe denne vidensflugt. De udenlandske studerende er nemlig en god forretning. Derfor lancerer regeringen nu 24 punkter.

Særligt talentfulde studerende skal have gratis uddannelse og næsten 9000 kroner i månedlig støtte. De skal have mulighed for at starte egen virksomhed. Og så får studerende fra ikke EU-lande som Brasilien, USA og Kina nu lov til at blive i op til to år efter endt uddannelse.

Shuo Wang studerer global marketing på Syddansk Universitet. Den 23-årige studerende er overbevist om, at hun har en fremtid i Danmark.

- Jeg er en af de unge med en høj uddannelse. Det nye blod. Jeg tror jeg kan være med til at booste økonomien, siger hun til TV 2.

Shuo Wang tilhører ellers en gruppe af udenlandske universitetsstuderende, som ofte forlader Danmark fordi opholdstilladelsen udløber inden ønskejobbet er i hus.

Netop derfor vil regeringen nu forlænge opholdstilladelsen for højtuddannede fra et halvt til to år.

- Det her nye forslag løser alle de problemer som en studerende som jeg har, siger Shuo Wang.

Den nye opholdstilladelse er blot et af 24 tiltag der skal holde de færdiguddannede i Danmark. Der er nemlig penge at tjene. Ifølge en analyse fra Dansk Industri vil 1000 nye udenlandske højtuddannede nemlig øge Danmarks BNP med op mod 1,3 milliarder hvert eneste år. Derfor er man tilfreds i erhvervslivet.

- Vi skal gøre alt for at tiltrække de ypperste talenter til Danmark. Det har været et problem hidtil, men med regeringens nye kurs er vi godt på vej, siger Mette Fjord Sørensen, forsknings- og uddannelsespolitisk chef i Dansk Erhverv.

Et af de firmaer, der gerne vil have udenlandsk arbejdskraft er Haldor Topsøe. I teknologivirksomheden er man særligt interesseret i specialiseret arbejdskraft. En gruppe, der ofte har udenlandsk pas.

- Danmark er ikke det letteste land at falde til i. Det prøver vi at forbedre som virksomhed, men som samfund skal vi også prøve at forbedre det. Derfor er jeg glad for denne udmelding, siger Peter Hansen, HR-chef hos Haldor Topsøe.

Men selvom både de studerende og erhvervslivet jubler, er der skepsis på Christiansborg - særligt hos Dansk Folkeparti.

- Konsekvensen kan være at der kommer en gruppe mennesker der får adgang de danske velfærdsydelser. De skal jo også på sygehuset. Vi får en masse udlændinge til at rende i det danske samfund som har en fin uddannelse, men intet arbejde. Det kan jeg ikke se en fidus i, siger partiets integrationsordfører Martin Henriksen til TV 2.

Regeringen vurderer at omkring 350 udenlandske studerende årligt kan få den særlige opholdstilladelse på to år.

Og Shuo Wang satser på at blive en af de heldige:

- Jeg skal helt klart søge efter opholdstilladelsen, så jeg kan udforske mulighederne i Danmark.