Redaktør: Mette Frederiksens umulige balancegang

16x9
Mette Frederiksen opfordrede i torsdags til at, at den 'ensidige kritik' af Thorning ophørte Foto: Scanpix/ TV 2

Socialdemokraternes kronprinsesse, beskæftigelsesminister Mette Frederiksen, står lige nu i en nærmest umulig position. Sådan lyder vurderingen fra T

Socialdemokraternes kronprinsesse, beskæftigelsesminister Mette Frederiksen, står lige nu i en nærmest umulig position.

Sådan lyder vurderingen fra TV 2s politiske redaktør Anders Langballe efter en uge med massivt fokus på Socialdemokraternes krise og den tiltagende interne kritik af statsminister Helle Thorning-Schmidt.

I fredags kunne tv2.dk fortælle, hvordan en række Thorning-tro kilder i S til baggrund beskylder Mette Frederiksen for at have en del af ansvaret for den massive kritik, der blot er vokset i styrke gennem de seneste uger. De anonyme beskyldninger kom dagen efter, at Mette Frederiksen uopfordret havde sendt en mail til flere medier, hvori hun opfordrede til at stoppe ”den ensidige kritik” af partiformanden.

- Det er en kendt ting, at positionen som kronprins i et parti er den farligste i dansk politik. Og det gælder ikke mindst hos Socialdemokraterne, hvor adskillige kronprinser gennem tiden er trådt ved siden af og aldrig nået helt til tops, siger Anders Langballe.

Skal træde forsigtigt
Mette Frederiksens støttemail torsdag blev udlagt vidt forskelligt af politiske iagttagere og af aktører hos Socialdemokraterne. Nogle kaldte beskæftigelsesministerens mail et ’dødskys’, der udstillede hvor svagt Thorning står, mens andre opfattede det som et reelt forsøg på at bakke op om formanden.

- Og det er den hidtil klareste illustration af den næsten umulige balancegang, hun skal gå i øjeblikket. Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at den melding var koordineret med Thorning. Alligevel er det jo rigtigt, at den udstiller statsministerens aktuelle svaghed, og derfor er det helt naturligt, at det får nogle i S til at rette kanonerne mod Mette Frederiksen. Men var den støtteerklæring ikke kommet, var det givetvis også blevet udlagt forskelligt, siger Anders Langballe og fortsætter:

- Meldingen var så at sige en kalkuleret krigsskadeomkostning, der ganske rigtigt udstiller Thornings svaghed, men som var nødvendig.

I den kommende tid vil Mette Frederiksen formentlig forsøge at træde så forsigtigt som muligt, vurderer han.

- Mette Frederiksen bliver nødt til at lægge låg på. Hun bruger lige nu meget energi på at forsøge at fremstå loyal overfor Thorning. Og det bliver hun nødt til at tænke ind i alt, hun gør i øjeblikket. For hvis noget kan misforstås, så vil det blive misforstået.

TV 2's politiske redaktør.

Har dækket dansk politik tæt i mange år - først på Ekstra Bladet, siden på Jyllands-Posten og fra 2009 på TV 2.

Følg Anders Langballe på Twitter: @alangballe