Politik

S-top beskylder Mette F for oprør

Baggrund: Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) er medskyldig i orkestreringen af det giftige igangværende socialdemokratiske oprør, hvor tillidsfolk fra hele landet i øjeblikket puster varme gløder i retning af statsminister Helle Thorning-Schmidt via pressen.

Sådan lyder den politiske dom uden retssag fra flere Thorning-tro kilder i toppen af partiet, som tv2.dk har talt med. De fortæller samstemmigt til baggrund, at Thorning-lejren især placerer en del af ansvaret for den omsiggribende interne kritik hos én partifælle; Mette Frederiksen. Og så til dels hendes magtfulde allierede, erhvervsminister Henrik Sass Larsen.

Derfor var det heller ikke tilfældigt, at det netop var disse to politikere, der i går fandt lejlighed til at bekræfte partifællerne i, hvem der er statsminister i Danmark og forlangte ro og respekt.

Udmeldingen fra de to topministre var naturligvis clearet efter alle kunstens regler mellem de to lejre.

Formålet var at brandslukke og tage topppen af det på papiret sprængfarlige hovedbestyrelsesmøde i Svendborg i dag.

At det er nødvendigt med en støtteerklæring til statsministeren åbner ifølge Thorning-lejren en åbenlyst flanke af sårbarhed. Men en nødvendig flanke i situationen, en krigsskadeomkostning. 

De socialdemokratiske græsrødder var i forvejen mere end letantændelige på grund af længere tids opsparet vrede mod det som flere opfatter som en tonedøv ledelse i et stramt radikalt favntag.

Så nok har Frederiksen nu forlangt ro og opbakning til Thorning. Men den kælderkolde analyse i Thorning-lejren er, at beskæftigelsesministerens pludselige kærlighedserklæring til Thorning ikke skyldes pure kærlighed. Nej, det var en nødvendighed, fordi Frederiksens underminering af statsministeren i Thorning-kredsens optik var ”løbet løbsk”, som en central kilde formulerer det.

I Frederiksen-lejren afviser man alle rygter og stiller det retoriske spørgsmål, hvad kronprinsessen dog skulle få ud af et opgør på nuværende tidspunkt. Underforstået at nok har partiet tidligere kongemyrdet en formand, men en siddende statsminister er en anden sag.

Derudover er argumentet i Frederiksen-lejren, at beskæftigelsesministeren fra dag ét i regeringen Thorning har været kronprinsesse, og derfor ikke har behov for at dyrke det unævnelige faktum, at hun vil overtage den dag Thorning forlader manegen – enten til fordel for et EU-job eller i det mudrede kølvand efter et eventuelt valgnederlag. I den situation har avisernes kommentatorer længe pointeret visdommen i, at Mette Frederiksen ”sidder helt stille” i den nuværende situation. Fordi alt andet naturligvis ses som illoyalitet. Derfor har Thorning-lejren også en interesse i at fortælle til baggrund, at hun gør det stik modsatte.

Da Mette Frederiksen udsendte sin støtteerklæring via Ritzau, ønskede hun ifølge sine presserådgivere ikke at uddybe kritikken. Der var sagt, hvad der skulle siges. Men da hun hastede ind i Folketingssalen sent i går eftermiddag, gentog hun dog pointerne overfor TV 2 og sagde så: 

- Det er naturligt, at man bakker formanden op.

Hverken Mette Frederiksen eller Helle Thorning-Schmidt har ønsket at kommentere denne baggrundsartikel.