Politik

Ekspert: Sådan har Fogh klaret jobbet som Nato-chef

Om få måneder er Anders Fogh Rasmussens tid i spidsen for Nato-samarbejdet forbi. Norske Jens Stoltenberg overtager posten som Natos generalsekretær.

Den tidligere danske statsminister efterlader en organisation, der grundlæggende har de samme udfordringer, som da han kom til, lyder vurderingen fra Jens Ringsmose, lektor på Center for War Studies ved Syddansk Universitet.

- Anders Fogh har først og fremmest været generalsekretær i en periode, hvor den væsentligste udfordring for Nato har været at forklare sin egen værdi. Man står ikke overfor en trussel af samme kaliber, som man gjorde under Den Kolde Krig, og dermed er en del af eksistensberettigelsen væk, siger Jens Ringsmose og fortsætter:

- Derfor har Foghs opgave været at sælge Natos produkt, at overbevise medlemslandene om værdien og vigtigheden af forsvarssamarbejdet og om at det er en forkert vej at gå, når man skærer i forsvarsbudgetterne. Det er mit indtryk, at mange synes, han har gjort dét ganske udmærket.

Strategiske uenigheder

Anders Fogh har i sine fem år i spidsen for Nato sat markant fokus på emner som energisikkerhed, pirateribekæmpelse, terrorbekæmpelse og cyber-sikkerhed.

- Han har så at sige talt de her andenordenstrusler op, og brugt dem til at begrunde Natos vigtighed. Men der er blandt Nato-landene en uenighed om, hvilken strategi og rolle Nato skal spille. Nogle mener, at Nato skal være en global politimand, der engagerer sig rundt om i verden, mens andre har argumenteret for, at den vigtigste rolle stadig er at være Europas bolværk mod Rusland, siger Jens Ringsmose, der også henviser til den igangværende krise mellem vesten og Rusland som følge af situationen på Krim-halvøen.

- Her er det helt tydeligt, at man fra Natos side forsøger at bruge det her som en løftestang til argumentet om at landene bør forøge deres forsvarsbudgetter – eller som minimum stoppe nedskæringerne. Den største trussel mod europæisk sikkerhed siden Den Kolde Krig, har Fogh sagt om udviklingen. Men blandt Nato-medlemmerne er der også uenighed her, og mange mener ikke, at den nuværende situation grundlæggende rykker ved sikkerhedstruslen.

Derudover understreger Jens Ringsmose, at Anders Fogh Rasmussen på de indre linjer vil blive husket som en ”meget kontant” leder.

- Han har nogle gange gennemtrumfet sin vilje på en måde, hvor både de mindre lande og folk i Nato-bureaukratiet har følt sig overset eller kørt over, siger Jens Ringsmose og fortsætter:

- Og jeg synes det er bemærkelsesværdigt at man igen tilsyneladende har valgt en tidligere regeringsleder til at overtage posten. Traditionelt har det ellers altid været tidligere udenrigs- eller forsvarsministre, og nogle lande synes som sagt, at der har været lige lovlig meget hård styring under Anders Fogh. Men at man vælger endnu en forhenværende regeringsleder i Stoltenberg, synes jeg understreger en erkendelse af, at den største opgave stadigvæk er at få solgt Natos produkt. Og Stoltenberg er jo først er jo først og fremmest en dygtig kommunikator.