Måling: S går frem - men er stadig mindre end DF

For tredje måned i træk står Dansk Folkeparti til at blive Danmarks næststørste parti.

For tredje måned i træk står Dansk Folkeparti til at blive Danmarks næststørste parti. Og for tredje måned i træk svarer mere end hver femte vælger, at deres kryds ville blive sat ud for Kristian Thulesen Dahls parti, hvis der var valg i morgen.

Det fremgår af en ny meningsmåling, foretaget af Megafon for TV 2 og Politiken.

Her står Dansk Folkeparti til 20,9 procent af stemmerne, mens Socialdemokraterne – trods en fremgang i forhold til februar – stadig står til at få mindre end hver femte stemme.

Samlet set øger de borgerlige – på trods af fremgang til S – det allerede komfortable forspring, og rød blok kan samlet set blot mønstre 43,9 procent af stemmerne mod 56,1 til blå blok.

Tilbagegangen i rød blok skyldes, at både de Radikale og Enhedslisten går markant tilbage. Enhedslisten står til en tilbagegang på knap to procentpoint i forhold til seneste måling, mens regeringspartiet med Margrethe Vestager i spidsen går 1,7 procentpoint tilbage.

Betaler R for børnecheck-ballade?
- Der er flere interessante ting i den her måling, siger TV 2s politiske kommentator Henrik Qvortrup.

- For det første er det værd at bemærke, at de Radikale tilsyneladende betaler en pris for deres enegang i forhold til debatten om børnepenge og andre velfærdsydelser til EU-borgere. Selv blandt Radikale vælgere er der bekymring for, hvad velfærdsturismen kan få af konsekvenser og mange er måske ikke helt på linje med partitoppen, der hårdnakket afviser, at det her er problematisk, siger Henrik Qvortrup.

S skal hente stemmer hos de blå
Den seneste meningsmåling fra Megafon blev gennemført kort tid efter den meget heftige diskussion i kølvandet på salget af Dong-aktier til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs. Her stod Socialdemokraterne til blot 17,6 procent af stemmerne – og i den nyeste måling har partiet altså genvundet noget af det tabte.

- Det, synes jeg trods alt, er bemærkelsesværdigt i en tid, hvor der er massiv intern kritik i partiet, ballade om børnecheck-spørgsmålet og spekulationer om hvorvidt Helle Thorning-Schmidt inden længe er fortid som statsminister. Det ærgerlige for S er dog, at vælgerhøsten er ren kannibalisering af egen blok, siger Henrik Qvortrup og fortsætter:

- Vi har kun set en enkelt gang i denne valgperiode, at det for alvor er lykkedes for rød blok at hente stemmer hen over midten; i efteråret i forbindelse med Løkkes GGGI-sag. Og det er en af regeringens største bekymringer lige nu. Venstre, der også ligger under valgresultatet i denne måling, kan tage det lidt mere roligt, fordi det i høj grad er Dansk Folkeparti, der er opsamlingscentral for deres utilfredse vælgere – og at stemmerne derfor bliver indenfor blokken.