Politik

Østergaard: Nu er VK klar til at respektere EU-retten

Skatteminister Morten Østergaard (R) mener, at han har fået en afgørende indrømmelse fra Venstre og De Konservative på dagens møde om børnechecken.

Selvom der fortsat er et stykke vej til en aftale, så er en helt afgørende forudsætning faldet på plads, mener han:

- Jeg synes, det er positivt, at man nu klart signalerer, at en løsning skal holde sig inden for EU-retten.

Morten Østergaard har dog forsat ikke en aftale på plads med de borgerlige partier:

- Jeg konstaterer, at der skal en del forhandlingere til, hvis vi skal nå hinanden. Det er ikke alene op til mig. Jeg vil gerne hav en aftale på plads så hurtigt som muligt, men der skal noget mere kaffe på kanden og nogle flere møder til, siger Morten Østergaard.

Afviser fradragsløsning

De borgerlige partier er kommet med flere forslag om blandt andet at gøre børnechecken til et fradrag, men det har regeringen afvist, fordi det vil gå ud over lavtlønnede familier.

På mødet fredag foreslog regeringen til gengæld at ændre udbetalingen af børnechecken. I stedet for at være forudbetalt skal checken være bagudbetalt. Det vil gøre det sværere at få checken udbetalt kort tid efter ankomsten til Danmark.

- Nu handler det om at få enderne til at mødes. Vi skal undgå at EU bliver en social union, hvor man rejser for at få velfærdsydelser. Det vil vi kunne sikre med det her forslag, siger Morten Østergaard.

Forslaget blev positivt modtaget af de borgerlige partier, som dog fortsat kræver egentlige værnsregler, før man er parat til at lukke en aftale.

Morten Østergaard mener dog, at man har nået en vigtig forståelse ved at fastslå, at løsningen skal ligge inden for EU-retten.

- Det er let at slynge forslag ud og så sige, at regeringen må komme med en hel masse idéer. Men forslagene kan ikke trækkes op som kaniner af tryllekunstnerens hat. Det skal ligge inden for EU-retten, siger Morten Østergaard.