Politik

Qvortrup: Børnecheck-løsning kan komme i weekenden

Det politiske drama om dansk børnecheck til EU-borgere fortsætter fredag klokken 10.00, når regeringen mødes til nye forhandlinger med Venstre og Konservative.

Her vil regeringen endnu engang forsøge at samle et flertal for sit lovforslag, der skal få dansk lovgivning i overensstemmelse med EU-reglerne. Hidtil har både Enhedslisten og de borgerlige partier afvist at stemme for, og derfor står regeringen lige nu uden flertal for sin politik.

- Der er gået nervekrig i den på højt niveau. Det er kommet bag på regeringen, at Venstre slet ikke har været til at tale med, mener TV 2s politiske kommentator Henrik Qvortrup.

En udtalt folkelig modstand mod børnecheck til EU-borgere har fået Venstre til at klatre langt op i det berømte træ, hvilket har skabt en fastlåst situation. Men det placerer samtidig Venstre i en kattepine, vurderer den politiske kommentator.

- Der er også en dag efter i morgen. Og de ønsker ikke at skabe en situation, som vil skabe problemer for dem selv, når de selv skal i regering, siger Henrik Qvortrup.

Han tror derfor, at både Venstre og skatteminister Morten Østergaard, der sidder i spidsen for regeringen under forhandlingerne, er ved at være klar til at løse hårdknuden.

- Man må forvente, at regeringen denne gang har indrømmelser med til Venstre. Så jeg vil ikke være overrasket, hvis vi hen over weekenden pludselig har en aftale, siger Henrik Qvortrup.

Løkke kan vælge den gule knap

Nægter både regeringen og de borgerlige fortsat at give sig, findes der stadig en løsning, som kan redde regeringen fra at komme i mindretal.

Lars Løkke Rasmussen og Venstre behøver nemlig hverken at trykke på den grønne eller den røde knap, når regeringens lovforslag skal til afstemning.

- Der er også den gule knap. Venstre kan undlade at stemme for eller imod regeringens forslag, og så vil regeringen alene med SF's støtte kunne undgå at komme i mindretal med sit lovforslag, siger Henrik Qvortrup.

Den politiske kommentator kalder løsningen for en kattelem for Venstre. Han finder det derfor mere realistisk, at man vil forsøge at forhandle sig frem til en løsning med regeringen, inden det kommer så vidt.