Politik

Splittet folketing: Børnetilskud graver dybe politiske grøfter

EU-retten betyder, at børnetilskuddet frit kan sendes ud af landet til et barns mor, hvis faderen arbejder og er skattepligtig i Danmark. Også selvom forældrene ikke længere er sammen og moderen ikke har nogen tilknytning til Danmark.

Et forhold, der lægger sig tæt op af den seneste politiske uro omkring børnechecken og andre EU-relaterede spørgsmål. Og uenige oppositionspartier står nu i kø for at hagle børnetilskuds-reglen ned og sætte regeringen under pres.  

- Det er jo fuldstændigt urimeligt, og det viser noget om, hvor dybt EU griber ind i vores lovgivning herhjemme. For det danske folketing har jo aldrig ment med de her velfærdsydelser, at de skal kunne føres ud af landet. Det danske velfærdssystem er skattefinansieret og bygger på, at det er dem, der bor her i landet, der nyder godt af dem, siger Enhedslistens socialordfører Finn Sørensensen.  

Også De Konservatives skatteordfører, Brian Mikkelsen, melder sig i koret:

- Det er helt hul i hovedet, og der må en prop i det hul nu. Det kan ikke nytte noget, at regeringen sidder med korslagte arme. Vi må opfordre til, at regeringen indkalder alle partier til en drøftelse. Vi har desværre en mistanke om, at de synes det er acceptabelt. Men vi må sikre nogle værnsregler for vores velfærdssamfund, lyder det blandt andet fra Brian Mikkelsen.  

Regeringen står fast   

Social- og Integrationsminister Manu Sareen forsvarede i første omgang ordningen, og hans og regeringens linje forsvares nu også af partifællen Christian Friis Bach:

- Når man er enlig, så har man stadig rettigheder i Danmark, og det gælder også, når man bor i Polen eller Tyskland.  Det er en del af vores velfærdssamfund. Derfor synes jeg også det er rimeligt, når en far eller mor er heroppe og bidrager og betaler skat, at den fraskilte ægtefælle også har nogle rettigheder. Det gælder for en Dansk såvel som en polsk eller tysk, siger Christian Friis Bach