Politik

Corydon optaget i magtfuld kaffeklub

De mødtes som altid i Christiansborgs proviantgård. 

På den socialdemokratiske erhvervsordfører Benny Engelbrechts kontor vender gruppen af politikere fra den såkaldte kaffeklub ”Morgenmadsklubben” hver onsdag den socialdemokratiske verdenssituation.

Men i morges var der en kop til et nyt prominent medlem; finansminister Bjarne Corydon.

Efter flere års politisk hjemløshed i den socialdemokratiske folketingsgruppe, har finansministeren nemlig i dag fundet fodfæste i partiets interne magtpyramide, erfarer tv2.dk.

Bjarne Corydon har i et stykke tid kredset om Morgenmadsklubben og frekventeret medlemmerne, men her til morgen blev han optaget og var med til sit første officielle møde.

Udover Bjarne Corydon er også den tidligere DKP-formand, SF-minister og nybagte socialdemokrat, Ole Sohn, for nyligt blevet optaget.

I Socialdemokratiet har ingen været i tvivl om, at Corydon politisk er på linje med Morgenmadsklubben, men blandt flere ledende medlemmer har der været en modvilje til at optage ham, ligesom han ikke selv har udvist den store interesse for at blive optaget, fortæller flere kilder.

Men Corydon står lige nu i den voldsomste kuling sit relativt korte politikerliv på grund af sagen med Dong-salget til Goldman Sachs, som sendte den ellers populære minister i bund i popularitetsmålingerne. 

I den situation er det rart at have politiske venner og knap så rart at stå uden for kaffeklubbernes varme.

Nu får Corydon den politiske rygdækning og rodfæstning, som kaffeklubberne giver. Man hjælper hinanden, har hinandens ryg og arbejder for poster til de ligesindede klubmedlemmer. Morgenmadsklubben kæmper om indflydelsen i Folketingsgruppen, hvor boligminister Carsten Hansen styrer den venstreorienterede klub ”Rustbankerne”, og beskæftigelsesminister Mette Frederiksen kontrollerer midtergruppen ”Netværket”.

Morgenmadsklubben er en reminiscens af den gamle Nyrup-fløj som hører til i det højre – og i modstandernes øjne dueblå – ringhjørne af det gamle arbejderparti.

Medlemmerne tæller prominente navne som hele Hækkerupklanen, Morten Bødskov og partiets gruppeformand Henrik Dam Kristensen.

Derudover plejer politikere som Benny Engelbrecht, Thomas Jensen og Trine Bramsen deres magtbase her.

På toppen af kaffeklubbens kransekage troner erhvervsminister Henrik Sass Larsen, som den mest magtfulde figur. Det er ham, som trækker i trådene, ham som befæster magten.

Flere Morgenmads-kilder nævner optagelsen af Corydon i morgenmadsklubben som et signal i magtspillet, fordi det nu i dette forum bliver åbenlyst, at selv om Corydon er finansminister og derfor officielt højere i minister-hierakiet, så er han nu underlagt Sass’ magt i Morgenmadsklubben.

Omvendt bliver der også argumenteret blandt flere kilder for, at optagelsen giver Corydon mulighed for at fremlægge sin og Thornings linje i et lukket og venligstemt forum.

Sass og Corydon har en lang forhistorie og kørte tæt parløb, da Bjarne Corydon sad som ukendt kuglestøber og socialdemokratisk embedsmand. Siden rocker-sagen i Køge sendte Sass ud i kulden har forholdet ikke altid været lige hjerteligt. Corydon, som tidligere var Svend Auken og Frank Jensen støtte, blev efter magtskiftet transformeret til ultraloyal Thorning-støtte og senere katapulteret ind som finansminister, og har i stedet for de traditionelle kaffeklubber dyrket et mere uformelt magtnetværk i det som modstanderne lettere sarkastisk har døbt ”Team Bjarne”. Her han har mødtes med politikere på tværs af kaffeklubberne – folk som forsvarsminister Nicolai Wammen, Dan Jørgensen, Simon Kollerup og partisekretær Lars Midtiby.

Det officielle medlemskab for Corydon er også potentielt vigtigt i magtspillet, hvis regeringen taber næste valg. Og her er Corydon nu officielt indrulleret på partiets højrefløj og sværere at komme uden om, hvis magten skal fordeles.

Bjarne Corydon har ikke ønsket at kommentere sin optagelse i Morgenmadsklubben.