Politik

Nu begynder det politiske slagsmål om børnechecken

Et af de seneste ugers mest debatterede emner - børnechecken - er i dag i centrum, når skatteminister Morten Østergaard (R) indkalder til forhandlinger, hvor han skal forsøge at samle et flertal.

Debatten om børnechecken begyndte efter regeringen fremsatte et lovforslag, der giver EU-borgere ret til børnepenge fra første arbejdsdag i Danmark.

Sådan har det reelt været i et halvt år, hvor regeringen har undladt at følge det optjeningsprincip, som VK-regeringen indførte. Optjeningsprincippet betød, at EU-borgere skulle være to år i landet, før de fik ret til børnepenge, og det er i strid med EU-retten.

Venstres politiske ordfører sagde i første omgang, at man ikke skal rette sig efter EU-kommissionens henstilling. Senere skrev Lars Løkke Rasmussen i et brev til statsminister Helle Thorning (S), at partiet er klar til at finde en løsning inden for EU's regler.

Dansk Folkeparti, vil have det danske optjeningsprincip prøvet ved EU-domstolen.

Enhedslisten afviser regeringens forslag om at give EU-borgere ret til børnepenge, men er åben overfor at finde en løsning. Det samme gælder SF, der ønsker en holdbar løsning på EU-niveau.

De Konservative vil til gengæld ændre børnechecken til et fradrag, og danskere der mister penge på det, vil blive kompenseret.